ACTUALITATEStelian Ion, noul Ministru al Justiției, a dat un OUG pe tema...

Stelian Ion, noul Ministru al Justiției, a dat un OUG pe tema organizării completelor cu 3 judecători. În 2019, a susținut un Referendum prin care cetățenii s-au pronunțat împotriva adoptării de către Guvern a OUG-urilor în domeniul justiției

Guvernul Românei a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care prin care s-a dispus amânarea aplicării dispoziţiilor legale referitoare la compunerea completurilor de apeluri, informează Ziarul Financiar.

„Astăzi am adoptat în Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care s-a dispus amânarea aplicării dispoziţiilor legale referitoare la compunerea completurilor de apeluri, atât în materie civilă, cât şi în materie penală. Creşterea de la 01.01.2021 a numărului de judecători care ar urma să judece apeluri (3 judecători în loc de 2) ar fi avut drept efect producerea unor blocaje grave în funcţionarea instanţelor de judecată, supraaglomererea activităţii judecătorilor, cu consecinţe negative asupra duratei de soluţionare a proceselor într-un termen rezonabil”, a spus Stelian Ion, noul Ministru al Justiției din partea USR.

Adoptarea unei Ordonanțe de Urgență în domeniul justiției vine în contextul în care în 2019, partidul lui Stelian Ion a îndemnat la prezența la un Referendum prin care cetățenii să se pronunțe împotriva adoptării de ordonanțe de urgență „în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională”.

Referendumul a trecut, peste 85,91% dintre cei prezenți fiind de acord cu interzicerea OUG-urilor pe justiție. Cu toate acestea, Stelian Ion spune că acel referendum se referea cumva doar la Guvernele de sub „zodia Ordonanței 13”.

„Guvernul României, încă de anul trecut, a ieşit de sub zodia Ordonanţei 13, este foarte clar că nu mai avem acea emoţie că se dau ordonanţe pe justiţie care să scoată lumea în stradă. În seara aceasta am fost nevoiţi să adoptăm o ordonanţă care se referă la aplicabilitatea unui articol din legea 304/2004 referitor la organizarea judiciară, însă este vorba de un articol unic, este vorba de o chestiune tehnică, ce ţine doar de buna administrare a actului de justiţie”, a explicat Stelian Ion, în briefingul de după şedinţa de Guvern de miercuri”, a spus Stelian Ion.

Acesta a spus că s-a numărat printre cetățenii care au votat pentru referendumul privind interzicerea OUG în justiție, „foarte necesar” în acele momente în care „așteptam cu sufletul la gură să nu apară în Monitorul Oficial de pe o zi pe alta o nouă ordonanță 13” iar în Parlament se discuta despre modificarea Codului Penal, care ar fi făcut din „România un rai infracțional”.

Însă „toți cei care au votat au votat în spiritul protejării cetățenilor onești și a respectării legii”, iar în lipsa unei OUG pentru prorogarea termenului la care intrau în vigoare completurile de trei judecători s-ar fi ajuns la blocarea instanțelor, a mai spus el.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanţi, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...