ACTUALITATESorin Cîmpeanu: Vom avea, la începutul lunii septembrie, un ordin care va...

Sorin Cîmpeanu: Vom avea, la începutul lunii septembrie, un ordin care va reglementa începerea școlii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că la începutul lunii septembrie va fi semnat un ordin de către miniștrii Educației și Sănătății care va reglementa „toate aspectele necesare” începerii școlii în condiții de siguranță, adaptate la „realitățile existente” în România, potrivit Agerpres.

Vom avea la începutul lunii septembrie un ordin comun Ministrul Educației – Ministrul Sănătății care va reglementa toate aspectele necesare începerii școlii în condiții de siguranță, în condiții adaptate la realitățile existente în România, realități care arată foarte multe probleme la nivelul sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva infrastructurii.

Sunt într-adevăr multe școli în care sunt șantiere în acest moment, important este ca șantierele să fie închise înainte de începerea școlii. (…) Ministerul Educației se implică prin programa de reabilitare a școlilor pe care le monitorizează îndeaproape, Ministerul Educației susține implementarea proiectului România Educată prin care avizăm modificarea și eficientizarea cadrului normativ pentru asigurarea standardelor de siguranță și calitate în școlile din România.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Avem o sumă importantă cuprinsă în PNRR care se află în negocieri cu Comisia Europeană în acest moment destinată tocmai îmbunătățirii infrastructurii școlilor și avem de asemenea și un comitet interministerial condus de viceprim-ministru pentru școli sigure și sănătoase. (…) Am primit asigurări din partea inspectoratelor școlare că lucrările vor fi finalizate. Acum, măsura în care eu sunt convins că aceste lucruri se vor întâmpla este discutabilă.

Nu sunt pregătite școlile să preia elevi din alte unități de învățământ preuniversitar pentru mai multe motive. În primul rând, suntem după o situație de criză sanitară, în care toți elevii așteaptă să înceapă școala cu prezență fizică.

În al doilea rând, pentru că avem anul acesta o micșorare a numărului de elevi în clasă, ceea ce determinat o creștere a numărului de clase în liceu și la trecerea din clasa a IV-a în clasa a V-a. De asemenea, avem nevoie de laboratoare dacă vrem ca elevii să aibă un curriculum bazat pe competențe, iar competențele practice de care are nevoie societatea și au nevoie angajatorii se obțin în mare parte în laboratoare.

Avem în PNRR dotarea a 10.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, laboratoare care au nevoie de spații. Aceste spații au fost pierdute odată cu introducerea clasei pregătitoare în școli. Nu mai există spații în școli din București, Ilfov, Timiș, Sibiu, Bihor, care sunt suprapopulate. Avem o problemă cu suprapopularea.”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

În urmă cu câteva zile, ministrul declara că e posibil să li se ceară profesorilor să se testeze de Covid-19 înainte de a intra la ore, spunând însă că aceste discuții trebuie purtate împreună cu Ministerul Sănătății.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...