joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATESorin Cîmpeanu: Vom avea, la începutul lunii septembrie, un ordin care va...

Sorin Cîmpeanu: Vom avea, la începutul lunii septembrie, un ordin care va reglementa începerea școlii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că la începutul lunii septembrie va fi semnat un ordin de către miniștrii Educației și Sănătății care va reglementa „toate aspectele necesare” începerii școlii în condiții de siguranță, adaptate la „realitățile existente” în România, potrivit Agerpres.

Vom avea la începutul lunii septembrie un ordin comun Ministrul Educației – Ministrul Sănătății care va reglementa toate aspectele necesare începerii școlii în condiții de siguranță, în condiții adaptate la realitățile existente în România, realități care arată foarte multe probleme la nivelul sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva infrastructurii.

Sunt într-adevăr multe școli în care sunt șantiere în acest moment, important este ca șantierele să fie închise înainte de începerea școlii. (…) Ministerul Educației se implică prin programa de reabilitare a școlilor pe care le monitorizează îndeaproape, Ministerul Educației susține implementarea proiectului România Educată prin care avizăm modificarea și eficientizarea cadrului normativ pentru asigurarea standardelor de siguranță și calitate în școlile din România.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Avem o sumă importantă cuprinsă în PNRR care se află în negocieri cu Comisia Europeană în acest moment destinată tocmai îmbunătățirii infrastructurii școlilor și avem de asemenea și un comitet interministerial condus de viceprim-ministru pentru școli sigure și sănătoase. (…) Am primit asigurări din partea inspectoratelor școlare că lucrările vor fi finalizate. Acum, măsura în care eu sunt convins că aceste lucruri se vor întâmpla este discutabilă.

Nu sunt pregătite școlile să preia elevi din alte unități de învățământ preuniversitar pentru mai multe motive. În primul rând, suntem după o situație de criză sanitară, în care toți elevii așteaptă să înceapă școala cu prezență fizică.

În al doilea rând, pentru că avem anul acesta o micșorare a numărului de elevi în clasă, ceea ce determinat o creștere a numărului de clase în liceu și la trecerea din clasa a IV-a în clasa a V-a. De asemenea, avem nevoie de laboratoare dacă vrem ca elevii să aibă un curriculum bazat pe competențe, iar competențele practice de care are nevoie societatea și au nevoie angajatorii se obțin în mare parte în laboratoare.

Avem în PNRR dotarea a 10.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, laboratoare care au nevoie de spații. Aceste spații au fost pierdute odată cu introducerea clasei pregătitoare în școli. Nu mai există spații în școli din București, Ilfov, Timiș, Sibiu, Bihor, care sunt suprapopulate. Avem o problemă cu suprapopularea.”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

În urmă cu câteva zile, ministrul declara că e posibil să li se ceară profesorilor să se testeze de Covid-19 înainte de a intra la ore, spunând însă că aceste discuții trebuie purtate împreună cu Ministerul Sănătății.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE