ȘTIRISondaj IRES, după 10 luni de pandemie. Românii sunt precauți față de...

Sondaj IRES, după 10 luni de pandemie. Românii sunt precauți față de vaccinare și tot mai nemulțumiți de măsurile luate de Guvern. O treime dintre români nu s-ar vaccina sub nicio formă

După zece luni de pandemie, românii se declară precauți față de vaccinare, mai puțin îngrijorați de o posibilă infectare și tot mai nemulțumiți de măsurile luate de autorități,  potrivit unui sondaj IRES, dat, sâmbătă, publicității.

Nemulțumirea românilor față de măsurile luate de autorități în perioada pandemiei este în creștere față de luna iulie, potrivit sondajului.

Doar puțin peste un sfert (28%) dintre participanții la studiu susțin că sunt foarte și destul de mulțumiți de politica economică a Guvernului de la debutul pandemiei, în timp ce 6 din 10 români spun că sunt nemulțumiți.

În scădere față de iulie este și gradul de mulțumire cu privire la activitatea Guvernului privind măsurile pentru protecția populației (44% în decembrie vs. 48% în iulie), dar și cu privire la politicile economice (27% în decembrie vs. 28% în iulie).

Românii sunt precauți față de vaccinarea anti-covid, potrivit studiului IRES.

3 din 10 români declară că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar aproape 4 din 10 spun că s-ar vaccina numai în anumite condiții. Mai puțin dispuși să se vaccineze sunt tinerii, pe când persoanele educate, cele care locuiesc în mediul urban și în Transilvania și Banat ar fi mai dispuse.

Principalul motiv care stă la baza opțiunii de a nu se vaccina este neîncrederea în vaccin sau în sistemul medical (45%). Alții spun că au luat această decizie pentru că au o imunitate ridicată sau cred că virusul nu este periculos (15%) ori pentru că le este teamă de reacțiile adverse (15%).

Un sfert dintre români spun că s-ar vaccina cât de repede. Vârstnicii, persoanele cu studii superioare și respondenții din urban sunt în proporții printre cei care s-ar vaccina cât mai repede.

Românii sunt la fel de îngrijorați cu privire la pandemie ca în luna iulie, însă mult mai puțin îngrijorați pentru ei înșiși, potrivit sondajului IRES.

70% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID – 19 în România. Categoria îngrijoraților pierde 6 procente de la studiul similar realizat în luna iulie.

Mai îngrijorate sunt femeile, dar și vârstnicii. Mai puțin îngrijorați sunt aproximativ un sfert dintre participanții la studiu. Aceștia sunt mai ales bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani și persoanele cu vârste între 36 și 50 de ani.

7 din 10 români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați. Femeile și persoanele peste 51 de ani sunt mai îngrijorate pentru cei din familiile lor, în timp ce bărbații, tinerii și respondenții din mediul rural sunt mai puțin îngrijorați.

Doar 59% dintre români – cu 10 procente mai puțini decât în iulie – sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus. 2% spun că deja s-au infectat.

Raportat la totalul populației, numărul celor infectați, declarat spontan în sondaj, este mult sub numărul de cazuri comunicat oficial (aprox. 388.200 cf. celor declarate în sondaj vs. 612.373 – cifra oficială de cazuri înregistrată oficial până la data de 26.12.2020).

Sondajul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)  a fost realizat în perioada 11-14 decembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1.145 de persoane.

 

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...