ACTUALITATEORNISS spune că nu poate da informații despre condamnarea premierului Cîțu. Cristian...

ORNISS spune că nu poate da informații despre condamnarea premierului Cîțu. Cristian Diaconescu spune că se „cunoșteau în detaliu” toate informațiile despre membri CSAT

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) a transmis că nu poate face precizări în cazul condamnării lui Florin Cîțu din SUA, pentru că sunt informații clasificate.

ORNISS, instituția care avizează numirile în funcții publice, a răspuns astfel unei cereri de informații făcute de Antena 3.

„Urmare solicitării dvs., înregistrate la ORNISS cu nr.20279/12.08.2021, vă comunicăm următoarele:

Potrivit prevederilor art.7 alin.(4) din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţilor clasificate, astfel cum au fost modificate de Legea nr. 268/2007 şi prin Legea nr.255/2013:

„(4) Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) şi e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane:

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

a) Preşedintele României;

b) primul-ministru;

c) miniştri;

d) deputaţi;

e) senatori,

f) judecători;

g) procurori;

h)magistraţi-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin.(1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3).”, sună răspunsul ORNISS.

 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În același registru, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și actual președinte al PMP, susține, în contextul incidentului în care a fost implicat premierul Florin Cîțu în SUA, că informațiile despre persoanele care ocupă funcții publice importante se cunosc în detaliu, fiind vorba atât despre informații la nivel național, cât și la nivel internațional.

Întrebat dacă trebuie precizate și aspecte ce țin de antecedente penale în solicitarea pentru obținerea certificatului Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, fostul ministru de Externe a afirmat că informațiile despre cei care ocupă funcții cheie în stat se cunosc în detaliu.

„Da, într-adevăr, este necesar ca în tabelul care se completează pentru a solicita avizul pentru accesul la informații cu un anume nivel de secretizare să introduci toate elementele care țin de astfel de situații.

Sigur, pentru membrii CSAT, într-adevăr, nivelul de detaliere din acest punct de vedere este cel mai înalt, deci pentru cei care au acces la informații care au un caracter de secret la nivel național, în mod evident, sunt foarte multe elemente care trebuie aduse și prezentate, și ulterior verificate de instituțiile statului.

Pentru că de la un anume nivel, pentru anumite poziții și funcții în stat, cum este cea de prim-ministru, Președinte, ministru de Externe sau în structurile de informații, ai acces nu numai la informațiile secretizate din România, ci și la ceea ce înseamnă date, informații din spațiul euro-atlantic, deci din acest punct de vedere este un anume nivel superior celui pe care îndeobște îl primesc ca acces la informații să spunem parlamentarii sau miniștrii din alte zone decât cele din ministerele care sunt reprezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, a explicat Cristian Diaconescu pentru B1 TV.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. concluzie: Romania este condusa de infractori cu acordul securitatii pentru a fi “pe butoane” yes-man cand este nevoie ! Oficial Romania devine un teritoriu bananier fara banane. CAND NE TREZIM OAMENI BUNI?

  2. Ioha vrea sa il debarce pe catu matu ca nu vaccineaza destul. Si hop a scos la vedere ceva din dosarul de cadre a celor pusi in functie……..teatru de joasa speta….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate