luni, iunie 24, 2024
ACTUALITATEȘeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău: „Rusia plănuiește să...

Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău: „Rusia plănuiește să invadeze Moldova la începutul lui 2023”

Șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteață, anunţă că Rusia plănuiește să invadeze Republica Moldova, în primele luni din 2023, informează Gandul.ro.

Potrivit acestuia, scenariul pregătit de ruși depinde foarte mult de evoluția războiului din Ucraina.

Conform informațiilor transmise de Alexandru Musteață, rușii urmăresc ca prin invadarea Republicii Moldova să facă joncțiunea cu Transnistria, regiunea separatistă controlată de oamenii Moscovei.

„Întrebarea nu este dacă Federatia Rusia va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului (n.r. – 2023) – ianuarie, februarie, fie mai târziu – martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe”, a declarat Musteață, potrivit sursei citate.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, deCarrieLukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Scopul, de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova. Cu o claritate putem spune că da, rușii au intenţia să ajungă aici, să se conecteze! Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt” – Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău.

În Transnistria, la Cobasna, se află cel mai mare depozit de muniţii din Europa. Rușii au securizat la maximum zona, iar Musteață crede că una dintre ipotezele luate în calcul ar fi utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară cu Moldova.

La scurt timp, declarațiile sale au agitat apele la Chișinău, iar Alexandru Musteață a transmis o serie de clarificări printr-un comunicat oficial al SIS.

„În contextul declarațiilor domnului Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova, referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023.

De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE