Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summit-ului de la Madrid, să transforme Forța de răspuns și să ridice la peste 300.000 de militari numărul soldaților cu nivel ridicat de reacție pentru a face față amenințării reprezentate de Rusia, a anunțat luni secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, citat de AFP și Reuters, conform Agerpres.
„Vom transforma Forța de răspuns a NATO și vom mări numărul militarilor cu nivel ridicat de reacție la peste 300.000. Vom spori de asemenea capacitatea noastră de a ne consolida în caz de conflict, datorită mai multor echipamente prepoziționate, capacităților desfășurate în avans, precum apărarea aeriană, și forțelor prealocate apărării anumitor aliați.
Nu va mai fi cazul în conceptul strategic asupra căruia vom conveni la Madrid. Mă aștept ca aliații să precizeze cu claritate că Rusia reprezintă o amenințare directă pentru securitatea noastră, pentru valorile noastre, pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a declarat Jens Stoltenberg. Forța de răspuns a NATO (NRF) are în prezent circa 40.000 de militari.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că Summit-ul NATO de la Madrid (28-30 iunie) va fi unul „istoric”, care va aduce vești bune pentru România, dar și pentru Ucraina, pentru relația transatlantică și pentru Alianță în sine.
„Va fi un summit istoric și cu profunde valențe transformatoare. Ne vom apleca asupra întăririi prezenței NATO pe flancul estic, liderii vor anunța și dimensiunea, și contribuțiile specifice pe care diverși aliați le vor aduce. Așteptăm și pentru România vești bune. Va fi un summit în care vom adopta conceptul strategic. (…)
Deci, este un summit extrem de important, sunt vești bune pentru România, sunt vești bune pentru NATO, sunt vești bune pentru relația transatlantică, sunt vești bune pentru Ucraina și sperăm să fie vești foarte proaste pentru Federația Rusă”, a spus secretarul general adjunct al Alianței.
vesti bune pt Romania, dar nu si pt romani . 300 de mii din care Romania contribuie cu cel mai mare procent? Da, vor spune ca trebuie sa contribuim mai mult, sa nu asteptam mereu sa ne ajute altii, ca suntem direct interesati ca viitori vecini cu Rusia.. bla bla.
Vor spune trolii ca si asa alianta face un efort f mare sa ne furnizeze arme, nu putem fi milogi sa cerem si soldati de la ei, cum asteptau unii betivi la bodega sa vina armata sa ii scape de inundatii acum cativa ani. Le stiu textele dinainte, masina de propaganda e cu motoarele turate.