ACTUALITATESe poate: O bancă românească, pe primul loc în topul băncilor din...

Se poate: O bancă românească, pe primul loc în topul băncilor din România. Alte două instituții bancare românești în top 10

Liderul pieței bancare românești este, pentru al treilea an consecutiv, Banca Transilvania, scrie ZF.

Banca Transilvania a devenit în 2018 în premieră liderul pieţei bancare româneşti, s-a detaşat anul trecut de restul plutonului ajungând la active de apro­ximativ 103,4 mld. lei şi o cotă de piaţă de aproape 18,5%, în creştere faţă de nivelul de 17,7% din 2019.

Fondată în 1994, la Cluj-Napoca de către mai mulți români, Banca Transilvania are peste 70% acționariat românesc.

Alte două bănci românești, CEC Bank și EximBank – ambele deținute de statul român, sunt pe locurile 7, respectiv 10 în acest top.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

BCR-Erste și BRD-Societe Generale, foste bănci de stat vândute austriecilor, respectiv francezilor, sunt pe locurile doi și trei în acest top.

Statul român a avut, până de curând, acțiuni la cele două instituții pe care le-a deținut până în anii 2000.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Primele bănci 100% străine sunt abia pe locurile 4 și 5: este vorba de olandezii de la ING și austriecii de la Raiffeisen Bank.

Pe locurile 8 și 9 se situează două sucursale ale unor bănci grecești: Alpha Bank și OTP Bank. O altă bancă înființată de români, este vorba despre Libra Bank – fondată de Viorel Cataramă și Victor Babiuc – a avut o ascensiune importantă, ajungând pe locul 13 în top.

Din 2003, Banca a fost cumpărată de americanii de la NCH.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...