ACTUALITATESe lansează în România filmul „5 minute”, care prezintă o versiune alterată...

Se lansează în România filmul „5 minute”, care prezintă o versiune alterată a protestului de la MȚR în 2013

Lung-metrajul „5 Minute”, în regia lui Dan Chișu, va fi lansat oficial în România pe 20 noiembrie și va fi proiectat în șase cinematografe din țară, anunță un comunicat de presă.

Lansarea oficială la nivel mondial a avut loc în 2019, la Festivalul Internațional de la Varșovia.

Filmul „5 Minute” intră în distribuție oficial în toată țara pe 20 noiembrie și va rula în premieră în cinematografele Luceafărul, din Vulcan, județul Hunedoara, Cinema 3D Oravița, județul Caraș-Severin, Cinema 3D Luna Caransebeș, județul Caraș-Severin, Cinema 3D Victoria Petroșani, județul Gorj, Cinema Călimani Toplița, județul Harghita și Casa de cultura (Cinema 3D) Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Potrivit organizatorilor, restul premierelor programate în cinematografele din țară, inclusiv în București, vor fi reluate în funcție de evoluția legislativă referitoare la pandemia de Covid-19 și limitările generate de aceasta.

Conform organizatorilor, „filmul este inspirat din fapte reale. Într-un cinematograf din București rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. La scurt timp după începerea filmului, câțiva spectatori se ridică și intră într-o altercație violentă cu membrii comunității LGBT prezenți în sală. Presa acuză Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului, în urma căruia un tânăr este rănit și ajunge la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi (Nicu Holban) în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de Liliana Calomfir, o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe”, a transmis echipa filmului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

În realitate, evenimentul la care fac referire organizatorii s-a petrecut în 2013, la Muzeul Țăranului Român, acolo unde a avut loc un protest pașnic împotriva rulării unui film despre un cuplu de lesbiene.

În realitate, nu a existat nicio „altercație violentă” între protestatari și „membrii comunității LGBT prezenți în sală”, așa cum lasă de înțeles filmul.

Protestul din sală a venit după 40 de ONG-uri au cerut și obținut, printr-un memoriu, retragerea parteneriatului dintre MȚR și Asociația care a rulat filmul, considerându-se că Muzeul și numele lui „Horia Bernea” nu sunt potrivite pentru o asemenea peliculă.

La presiunile Ambasadei SUA, conducerea MȚR a revenit asupra deciziei. Protestul spontan a fost absolut pașnic, după cum au demonstrat rapoartele oficiale ale forțelor de ordine și filmările de la eveniment.

O relatare a Hotnews de la fața locului menționează cum s-au desfășurat evenimentele.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...