O familie de români din Valencia ar fi murit în inundațiile devastatoare din ultimele zile, după ce au coborât în garaj să își scoată mașina și au fost luați de un șuvoi de apă de 2 metri înălțime.
Astfel, cuplul de români, Gabi și Dana, și fiica, Alex, lor și-ar fi găsit sfârșitul alături de alte cinci persoane într-un garaj al clădirii unde locuiau.
“Nu este apă în garaj. Ne ducem jos să luăm maşinile”. Acestea au fost ultimele cuvinte adresate tatălui său de unul dintre cei şapte locuitori ai clădirii de pe strada Mariano Brull din cartierul valencian La Torre, înainte de a intra în ceea ce avea să devină o capcană mortală, relatează News, care citează ABC.
Era 20.36 marţi seara. Aceasta este ultima dată când cuplul, Gabi şi Dana, s-a conectat la Whatsapp, potrivit unui prieten. Cuplul a coborât în garaj împreună cu fiica lor Álex şi vecinul care îl sunase pe tatăl lui. Acolo au găsit alte patru persoane. Ei au murit fără ca vreunul dintre ei să aibă timp să se urce în maşinile lor.
Un şuvoi de apă care a atins o înălţime de doi metri a măturat uşa garajului şi a luat toate cele opt vieţi. În casa lui Gabi, Dana şi Álex, luminile erau aprinse şi masa pregătită pentru cină. „Singurele lucruri care lipseau erau cheile şi telefoanele mobile”, au declarat rudele lor din Valencia.
Cuplul, doi „prieteni buni şi muncitori”, sosise în Valencia în urmă cu mai bine de 22 de ani din România. Prietenii lor le erau familie. Şi văzând că în acea fatidică după-amiază de marţi nu mai răspundeau la mesaje şi telefoane mobile în mijlocul furtunii, unul dintre ei a ajuns la clădirea din strada Maestro Brull. A trebuit să îşi pună cizme de cauciuc şi să meargă paralel cu calea ferată. A ajuns şi a dat peste o scenă de groază, ci „maşini îngrămădite” pe trotuarul clădirii. Apa de pe faţadă avea până la doi metri înălţime. Pompierii şi poliţiştii erau deja acolo. Şi l-a convins pe unul dintre ei să urce la primul etaj, unde locuia familia. Atunci au constatat că nu era nimeni acolo. Erau doar o masă şi nişte lumânării aprinse.
Finalul a fost crud, dar nu neaşteptat. Toţi prietenii şi rudele lor ştiau că se află în casă încă de marţi seară, dar nu puteau intra. Visul lui Gabi, Dana şi Alex, care cumpăraseră casa de la periferia oraşului Valencia în urmă cu trei ani cu economiile lor greu câştigate, s-a încheiat în acel garaj.
Alături de familie, au murit alţi patru vecini. Unul dintre ei, Rubén, era membru al Poliţiei Locale din Valencia. O vocaţie pe care o moştenise de la Julio, tatăl său, căruia primăriţa oraşului, María José Catalá, i-a transmis condoleanţele Consiliului municipal.
De altfel, Cadena SER, citată de News, notează că cei mai mulţi cetăţeni străini din Comunitatea Valenciană sunt de origine română.
Comunitatea Valenciană este unul dintre teritoriile cu cea mai mare populaţie de origine străină din Spania, iar trecerea fenomenului DANA, care a făcut deja mai mult de 150 de morţi, face ca unele cancelarii străine să aştepte identificarea victimelor, pentru a vedea dacă sunt şi cetăţeni ai lor.
Ambasadele şi consulatele ţărilor europene şi latino-americane le cer cetăţenilor lor să le contacteze, dacă au nevoie de informaţii sau dacă nu pot localiza o persoană cunoscută.
Comunitatea românească este cea mai mare din Comunitatea Valenciană, aproape 100.000 de persoane de această naţionalitate locuind pe acest teritoriu, potrivit Cadena SER.
MAE de la Bucureşti a anunţat că a fost identificată deja o victimă de cetăţenie română, dar cel puţin 16 persoane de origine română sunt date dispărute.
Acest bilanţ, cel mai ridicat de la inundaţiile care au ucis 300 de persoane în octombrie 1973, „va creşte, deoarece presupunem că multe persoane sunt date dispărute”, a avertizat miercuri seara Ángel Víctor Torres, ministrul pentru politica teritorială.