sâmbătă, septembrie 14, 2024
ACTUALITATERomânia importă peste 50% din produsele pe care le-ar putea produce

România importă peste 50% din produsele pe care le-ar putea produce

România importă peste 50% din produse pe care le-ar putea produce în țară iar PIB-ul țării noastre are o pondere din ce în ce mai mică, notează Lector Univ. Dr. Radu Antohe, pentru Qmagazine.

Contribuția în PIB a urcat semnificativ în perioada 2007-2020, de la momentul aderării României la Uniunea Europeană și până în epoca pandemiei. Astfel, România a intrat în UE cu o pondere de 5,8% în PIB și o valoare de 24 miliarde lei și am ajuns în 2022 la o pondere de 4,2% cu o valoare de 121 miliarde lei, dintr-un PIB total al României de 1400 miliarde lei.

Mai mult, cheltuielile cu alimentele importate dețin încă o pondere mult prea ridicată, de neconceput pentru o țară agricolă ca România. Este important de reținut că peste 50% din importurile alimentare și comerțul intracomunitar ale României, încă le reprezintă produsele care ar putea fi obținute în țară, de exemplu: carne și preparatele din carne, făina și produse făinoase, soia și șroturi de soia, legume proaspete, fructe, flori, zahăr, tutun, hamei etc.

În context, amintim că o statistică din 2023 arăta că România importă aproape toată mâncarea din străinătate.

Lector Univ. Dr. Radu Antohe mai subliniază faptul că, cu o pondere din ce în ce mai mică în PIB-ul al României, dar cu o valoare din ce în ce mai mare, agricultura este astăzi mai mult ca oricând încercată de vicisitudinile vremurilor pe care le trăim.

Întreaga analiză o puteți citi AICI.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Nu producem bunuri industriale de calitate si nici sport competitiv, agricultura ca francezii ori turism ca grecii. Atat putem in momentul asta.

  2. daca romanii nu le-ar cumpara, si ar alege produse romanesti, firmele care le importa ar intra in faliment. Asa ca vina e impartita.

  3. „Lector Univ. Dr. Radu Antohe mai subliniază faptul că, cu o pondere din ce în ce mai mică în PIB-ul al României, dar cu o valoare din ce în ce mai mare, agricultura este astăzi mai mult ca oricând încercată de vicisitudinile vremurilor pe care le trăim.”

    Un hohot de râs, doamnă jurnalist! 🙂 Trăim cele mai bune vremuri cunoscute de România vreodată!

    Văd că azi ați scos trei articole pe această temă. Mi-ați amintit că economistul (marxist!) Michael Hudson spune adesea (ieri, publicat cel mai recent) că Democrația împiedică autonomiei hranei în colonii „pentru control”:

    https://youtu.be/imiA3-ygTkk?t=1899

    Nu vreți să ne detaliați mecanismul democratic de implementare a acestei politici ? Nu vreți să ne spuneți dacă este doar la noi ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE