Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut, miercuri, la finalul sedinței de Guvern, o serie de declarații privind contextul și condițiile în care școlile din România urmează să fie deschise, începând de luni, 8 februarie.
Astfel, ministrul Educației a spus că există trei acte normative, aflate în diferite etape de adoptare, respectiv Hotărârea CNCSU privind redeschiderea școlilor în funcție de rata de infectare, OUG privind alocarea unor sume de bani pentru recuperarea materiei și un ordin comun cu Ministerul Sănătății, pentru stabilirea regulilor sanitare din școli.
Ce prevede Hotărârea CNCSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență)
„Art. 1, alin. 1 prevede: Rata de infectare cumulată pe 14 zile mai mică sau egală cu 1 la mie, vor fi deschise cu prezenţă fizică şcolile, după cum urmează – în primul rând, antepreşcolari, creşă, preşcolari – grădiniţă, elevi – învăţământ primar, inclusiv clasa zero, învăţământ gimnazial, învăţământ gimnazial, deci, practic tot, la rata de infectare mai mică sau egală cu 1.
Următorul scenariu, rata de infectare între 1 şi 3 la mie, mai mică sau egală cu 3 la mie: vor merge cu prezenţă fizică antepreşcolari în creşă, preşcolari în grădiniţă, elevii din învăţamântul primar, inclusiv clasa pregătitoare, în şcoală. Vor merge, de asemenea, şi elevii din clasele terminale: a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.
Al treilea scenariu: rata de infectare peste 3 la mie, dar mai mică de 6 la mie, vor merge doar antepreşcolari în creşă, preşcolari în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Guvernului.
În plus, se recomandă participarea cu prezenţă fizică a elevilor cuprinşi în învăţământul tehnologic, profesional, profesional dual şi post-liceal pentru activitatea de stagiu practic. Stagiile practice se pot derula cu prezenţă fizică.
„Am vrut să precizez foarte clar definite scenariile, cine poate merge la școală. Este vorba de un număr de peste 2,4 milioane de elevi din totalul de aproape 3 milioane, 2.915.000 de elevi”, a subliniat ministrul Educației.
Ce prevede OUG privind recuperarea materiei
Ordonanța de urgență care prevede modificarea unor acte normative vizează modificarea Articolului 58 din Legea Educației Naționale; mai exact, prin excepție de la alineatul 4, Art. 58, în semestrul II al acestui an școlar, suma de 30 de milioane de euro va avea ca destinație exclusivă derularea și plata orelor remediale. Plata se va face către școli, într-un cuantum de 0,4 ISR, 200 de lei pe lună, pentru fiecare elev cuprins în grupul țintă.
Precizări despre constituirea grupului-țintă vor fi date printr-un ordin al ministrul educației în termen de 15 zile de la publicare în Monitorul Oficial al acestei ordonanțe de urgență.
„Pot să vă spun de pe acum că în grupul-țintă vor fi cuprinși elevii care au înregistrat dificultăți cu privire la procesul de învățare online din cauza accesului dificil la internet, accesului dificil la echipamente IT. De asemenea, vor fi cuprinși elevii aflați în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pe primul semestru”, a precizat Sorin Cîmpeanu
Ce prevede Ordinul comun cu Ministerul Sănătății (în curs de adoptare)
Se renunță la scenariul hibrid, însă există posibilitatea atât pentru elevi, cât și pentru profesori, de a opta pentru învățământul online, acolo unde există recomandări medicale.
Regulile de distanțare vor fi adaptate specificului școlilor din România, a anunțat ministrul. Astfel, elevii vor sta câte doi în bancă. Masca este obligatorie permanent. Cel mai probabil la două cazuri de infectări într-o clasă, cursurile se suspendă, urmând ca elevii să fie testați.
În legătură cu acest punct, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că nu există încă o decizie privind acordul părinților pentru testarea elevilor.
„Este unul din lucrurile pe care le avem pe agendă să le clarificăm. Deci, nu știu dacă partea de testare trebuie să facă parte din acest ordin comun cu privire la derularea activității în şcoli. Este un lucru important, foarte important, dar nu este direct legat de partea de deschidere a şcolilor.
Ministerul Educației susține această testare, să vedem care sunt cerințele legale cu privire la acord, nu mă exprim în momentul ăsta. Nu știu dacă va face parte din ordinul comun. Din perspectiva ministrului educaţiei, înclin să cred că nu este un lucru specific din domeniu medical”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Nu în ultimul rând, acesta a precizat că doar în trei din 27 de state europene sunt închise grădinițele și școlile, respectiv în Danemarca, Germania și Portugalia.