joi, iunie 13, 2024
EDUCAȚIEReacții la piesa de teatru obscen de la Piatra Neamț. ISJ: Această...

Reacții la piesa de teatru obscen de la Piatra Neamț. ISJ: Această piesă nu va intra, sub nicio formă în școli. Teatrul Tineretului spune că nu va renunța la „teatrul educațional”

Reacțiile la piesa plină de obscenități destinată elevilor din Piatra Neamț nu au întârziat să apară. Astfel, Mihai Obreja, inspectorul general al ISJ Neamț, a declarat că acea piesă nu va intra, sub nicio formă, în școlile din Neamț.

„Avem un ordin de Ministru care e foarte clar în privința activităților școlare și extrașcolare organizate sau girate de școli. Această piesă intră în contradicție flagrantă și cu Regulamentele școlare și chiar cu Legea Educației. Deci nu putem permite ca astfel de proiecte indiferent de scopul declarat oficial dar cu un limbaj licențios, extrem de licențios, să implice Școala.

Confirm și că am fost contactat de reprezentanți ai unor Asociații ale părinților, din Neamț sau chiar naționale, care și-au exprimat îngrijorarea într-un mod foarte apăsat cu privire la implicarea Școlii în validarea unei astfel de piese de teatru. I-am asigurat pe aceștia și asigur și opinia publică nemțeană: această piesă nu va intra, nici online nici astfel, în școlile din Neamț. Nici în forma prezentată de presă, nici în formă eventual cenzurată, cu bip-uri, că hai să nu fim ipocriți, nu putem să-i considerăm pe adolescenți atât de naivi să nu știe despre ce cuvânt e vorba la un bip pe așa succesiune în frază”, a precizat Mihai Obreja, pentru vestea.net.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

La rândul său, Alianța Părinților Neamț a trimis un protest public în care „atrage atenția organizatorilor spectacolului că violența, kitch-ul, obscenitatea și vulgaritatea nu se încadrează, din punctul nostru de vedere, în categoria artei, că teatrul ar trebui să formeze gusturile publicului, și nu să le deformeze după șabloanele impuse de tendințele occidentale.

De asemenea, atragem atenția factorilor de răspundere (Inspectoratului Școlar General, Consiliului Județean Neamț, Primăriei, directorilor unităților școlare implicate în astfel de parteneriate), dar și părinților nemțeni că ne opunem susținerii, din bani publici, a unor spectacole degradante, care pot cel mult conduce la coruperea de minori, faptă aflată de altfel sub incidența legii penale”, afirmă Alianța Părinților într-un comunicat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

De cealaltă parte, instituția incriminată, Teatrul Tineretului, a emis un punct de vedere semnat de „Serviciul Literar și Artistic” în care afirmă că „prin acest spectacol, Teatrul Tineretului lansează o invitație la dialog pe o temă de dezbatere actuală în spațiul public românesc: România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de sarcini neplanificate în rândul minorelor”.

Serviciul Literar și Artistic din subordinea directoarei Geanina Cărbunaru (foto) susține că paginile din scenariul piesei prezentate de mass-media sunt „scoase din context” și că „echipa artistică a găsit o modalitate regizorală prin care textul nu e livrat ca atare”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE