marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEIon Cristoiu afirmă că Cioloş confirmă anunţul lui Klaus Iohannis că va...

Ion Cristoiu afirmă că Cioloş confirmă anunţul lui Klaus Iohannis că va fi un guvern de colaborare PNL-USR

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, vom avea un guvern de colaborare PNL-USRPLUS, iar preşedintelui Iohannis nu-i pasă că liberalii trebuie să împartă puterea cu alianţa lui Barna şi Cioloş.

Într-un comentariu postat pe cristoiublog.ro, ziaristul afirmă că în conferința de presă de miercuri, Iohannis a atras atenția conducerii USRPLUS că va trebui să intre la guvernare cu orice preț.

„În comentariul de pe cristoiublog.ro intitulat Guvernul anunţat de Klaus Iohannis miercuri, seara, nu e unul în jurul PNL, ci un Guvern de colaborare PNL-USRPLUS, un guvern în care cele două partide vor fi partenere egale, şi nu unul în umbra celuilalt, presupus stîlpul Coaliţiei, am lansat teza unei schimbări de strategie a PNL după întîlnirea de la Vila Lac 2 de marţi seara, schimbare al cărei prim semn a fost violentul atac împotriva PSD susţinut de Klaus Iohannis sub forma unui Mesaj adresat Naţiunii, imediat după ce-a ajuns în Palatul din Deal. Potrivit noii strategii, PNL va face un guvern de colaborare cu USRPLUS după alegeri şi nu un guvern în jurul PNL. Guvernul în jurul PNL a fost o strategie susţinută un timp de liderii PNL. Momentul de lansare în public a fost cel din 9 noiembrie 2020 din deschiderea campaniei electorale cînd la emisiunea lui Ionuţ Cristache de la TVR Tu votezi, România!, secretarul general al PNL Robert Sighiartău a declarat că dacă ar fi să aleagă între a guverna cu PMP sau cu USRPLUS, ar alege PMP, partid care <are aceleaşi valori creştin-democrate> ca şi PNL-ul. Acesta a fost semnalul. Au urmat alte intervenţii în spaţiul public ale liderilor PNL prin care s-a conturat un viitor guvern de după alegeri alcătuit în jurul PNL.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

De regulă, Klaus Iohannis respinge o a doua întrebare a jurnalistului atunci cînd nu vrea să adîncească subiectul. De data asta el nu numai că permite o a doua întrebare, dar mai mult aduce noi amănunte faţă de primul răspuns. Astfel Klaus Iohannis atrage atenţia conducerii USRPLUS că va trebui să intre la guvernare cu orice preţ, pentru că electoratul partidului nu va ierta eroarea de a refuza asta. Nu cred că era nevoie de o asemenea avertizare. Conducerea USRPLUS ştie că după alegeri, indiferent de scorul obţinut, dacă a trecut pragul electoral, nu-şi poate permite să trimită partidul în Opoziţie. Ca toate partidele nu numai româneşti, USRPLUS trăieşte ca partid din obiectivul ajungerii la Guvernare. Declaraţiile unor lideri USRPLUS că nu vor ceda de la propunerea cu Dacian Cioloş premier sînt o simplă umflare a muşchilor electorali. Îşi imaginează vreun membru USRPLUS trecerea în Opoziţie, şi nu faţă de orice partid, ci faţă de unul de Dreapta? Primul răspuns al preşedintelui ne trimite la Guvernul de colaborare:

<Mesajul meu este simplu: vor guverna împreună, iar ce numiţi dumneavoastră contre – este o nervozitate, o sensibilitate tipică pentru campania electorală.>

De ce vor guverna împreună?

Preşedintele răspunde:

<Între PNL şi USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanţă între valori şi obiective de reformă.>

Unde am mai auzit noi teza obiectivelor de reformă?

Nicăieri în altă parte decît în conferinţele de presă ale lui Klaus Iohannis din ultima vreme. Pe 17 noiembrie 2020 la conferinţa de presă de marţi, chiar în Declaraţia de presă, el preciza:

<România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorităţi parlamentare, de aceea votul din 6 decembrie este mai important decît oricînd, pentru a fi posibil amplul proces de reconstrucţie a României pe care eu, împreună cu guvernul PNL ne-am asumat-o.>

Mesajul adresat naţiunii marţi, 24 noiembrie 2020, a fost dominat de teza reformelor necesare:

<Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfîrşit, definitivă! Este timpul ca, uniţi, cetăţenii acestei naţiuni şi forţele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a ţării noastre. Este timpul să construim România Normală!

Avem proiecte majore de realizat în domenii neglijate de ani şi ani la rînd. Sănătatea şi educaţia sunt prioritare, cu atît mai mult cu cît provocările generate de pandemie ne-au arătat cît de grave sunt deficienţele cu care ne confruntăm. Totodată, refacerea legilor justiţiei pe baze constituţionale şi continuarea accelerată a luptei anticorupţie, eliminarea baronilor din administraţie şi reformarea administraţiei, introducerea votului în două tururi pentru primari şi aplicarea unei agende de dezvoltare verde, sustenabilă, toate acestea trebuie să devină realitate.>

Din cîte se vede, Klaus Iohannis nu se mulţumeşte să invoce necesitatea reformelor în general. El dă şi cîteva exemple de reforme care trebuie să devină realitate. Toate par a fi copiate din programul USRPLUS. Preşedintele nu numai că avansează teza unui guvern de colaborare, dar şi precizează acele reforme pe care şi USRPLUS vrea să le facă.

Joi, 26 noiembrie 2020, Dacian Cioloş, cel anunţat de USRPLUS ca propunere de premier, a răspuns pe Facebook semnalului lansat de Klaus Iohannis. Nici vorbă de reacţie virulentă. Dimpotrivă, o mare deschidere către dialogul privind guvernul de colaborare. Dacian Cioloş mi-a lăsat impresia că înainte de a anunţa guvernul de colaborare, Klaus Iohannis a avut o întîlnire secretă cu cei doi copreşedinţi în cadrul căreia s-a angajat că va fi vorba de un guvern de colaborare. Scrie Dacian Cioloş:”

<De asemenea, vor exista negocieri, vor exista condiţii. Cred că şi PNL va avea condiţiile sale, aşa cum este normal. Din negociere va rezulta un guvern în care vom fi parteneri egali, care ştiu să se respecte unul pe celălalt, pentru că aşa a decis electoratul.> ”, a scris Cristoiu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE