News ȘTIRI Reacția lui Vasile Bănescu după interzicerea pelerinajului de Sf. Dumitru: Credincioșii, tratați...

Reacția lui Vasile Bănescu după interzicerea pelerinajului de Sf. Dumitru: Credincioșii, tratați apriori ca suspecți. Lipsa dialogului denotă excesiv superior dispreț față de realitatea socială

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la decizia Guvernului Orban de a interzice pelerinajul de Sfântul Dumitru, ce avea loc în mod tradițional la sfârșitul lunii octombrie.

În mesajul trimis presei, Vasile Bănescu acuză de aroganță autoritățile și spune că lipsa dialogului instituțional „denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”.

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare.

Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum.

Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni.

Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, a scris Vasile Bănescu.

Decizia Guvernului Orban vine pe fondul limitării până la interzicere a pelerinajului ce avea loc la Iași, cu ocazia Sfintei Cuvioase Parascheva și care a stârnit reacții dure din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Patriarhului Daniel.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 3.440 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate