ACTUALIZARE 23:40 Primarul din Herson a confirmat faptul că orașul a căzut în mâinile rușilor, scrie Geopolitical Futures, siteul think-thank-ului condus de George Friedman.
Conform sursei citate, autoritățile orașului se vor întâlni cu comandantul forțelor ruse din zonă pentru a stabili o administrație militară.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Războiul din Ucraina a intrat în ziua a șaptea. Rapoartele Ministerului Apărării de la Moscova afirmă că trupele rusești ar fi cucerit orașul Herson, din sudul Ucrainei, dar administrația ucraineană afirmă că este tot în controlul citadelei.
Independent, ultimul raport al Ministerului Britanic al Apărării afirmă că rușii ar fi „în centrul Hersonului”. Concomitent, alte două orașe importante, Harkov și Mariupol, rămân încercuite, conform aceleiași surse. Britanicii confirmă astfel, ceea ce colonelul (r) Douglas Macgregor spunea luni la Fox News și anume că orașele din estul și sudul Ucrainei sunt încercuite.
Miercuri se anunță o nouă rundă de negocieri între cele două părți, dar nimeni nu-și face mari speranțe în această privință.
În jurul capitalei, Kiev, rușii adună o forță pentru a cuceri orașul, scrie istoricul și analistul George Damian.
În opinia sa, o victorie a rușilor la Herson ar concentra forțele de-acolo spre Odesa, aproape de granița României.
Iată analiza lui George Damian privind ultimele două zile de lupte:
1. Primele negocieri dintre Ucraina și Rusia nu au dus la nici un rezultat. De principiu Rusia a rămas la solicitarea ca Ucraina să ofere garanții pentru demilitarizare și neutralitate. Negocierile se vor relua azi. Pe scurt: nici una dintre părți nu este dispusă să cedeze, nu se prefigurează condițiile necesare pentru încetarea luptelor.
2. Rusia și-a intensificat atacurile pe fronturile de sud și de est – direcțiile Kherson și Mariupol în sud, Harkiv în est. Trupele ruse au reușit să intre pe 1 martie în Kherson după 6 zile de lupte, dar se pare că încă nu controlează în totalitate orașul. La Mariupol se prefigurează încercuirea orașului și declanșarea ofensivei pentru capturarea sa. Ca imagine de ansamblu cele mai mari succese ale armatei ruse au fost înregistrate pe frontul de sud. (PS Victoria rusă de la Kherson semnalează declanșarea ofensivei către Odessa – luptele se apropie de granița României). În est ofensiva rusă stagnează la Harkiv unde se duc lupte intense pentru controlul orașului.
3. La Kiev rușii realizează o concentrare masivă de trupe în pregătirea unei ofensive decisive. Luptele de până acum de la Kiev par să fi fost mai degrabă angajamente pentru evaluarea forței adversarului și conturarea unui plan de atac, rușii nu au declanșat operațiunea al cărui scop final să fie capturarea orașului.
4. Planul rus de invazie pare să fi suferit modificări. Inițial impresia este că rușii credeau că vor repeta performanța din Crimeea din 2014, simpla apariție a trupelor ruse să provoace dizolvarea rezistenței ucrainene. Cum ucrainenii au dovedit că vor să lupte de data aceasta, rușii au fost siliți să-și intensifice eforturile. Se prefigurează un război de lungă durată, semnalele de la Moscova confirmă acest fapt. Actuala conducere a Rusiei consideră controlul asupra Ucrainei o chestiune de supraviețuire și pare să fie dispusă la orice pentru a readuce Ucraina în sfera de influență a Moscovei. Într-un război de lungă durată încep să conteze resursele, rezervele aflate la dispoziție și mobilizarea internațională.
5. În acest moment Ucraina a câștigat net războiul de imagine și a reușit să coalizeze de partea sa întregul sprijin occidental. În acest moment o eventuală (și din ce în ce mai greu de obținut) victorie militară a Rusiei va fi extrem de dificil de transformat într-o soluție diplomatică. Pare aproape imposibil ca Rusia să-și poată fructifica diplomatic eventualele câștiguri militare.
6. O întrebare teoretică și retorică: putem spune că Ucraina practică un război hibrid?