luni, septembrie 25, 2023
ACTUALITATERaed Arafat propune măsuri radicale: Autobuzul să nu plece din stație dacă...

Raed Arafat propune măsuri radicale: Autobuzul să nu plece din stație dacă există călători care nu poartă mască

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că a văzut cu propriii ochi cum nu toți călătorii din transportul public bucureștean poartă mască, iar acest fapt i se pare inadmisibil. Cel în măsură să rezolve situația este chiar șoferul autobuzului, care trebuie să atragă atenția, iar dacă un pasager refuză să pună masca sau refuză să coboare, atunci șoferul trebuie să refuze, la rândul lui, să plece din stație. Este o regulă pe care o pot impune șoferilor chiar șefii lor, în condițiile în care „nu poți pune un polițist în fiecare autobuz”, a declarat la Digi24 secretarul de stat în MAI.

„Pot să vă spun că acum, venind către dumneavoastră, m-am oprit lângă un autobuz de oraș în care erau cel puțin trei persoane fără mască în el. Nimeni nu le zice nimic! Primul care trebuie să le atragă atenția este cel care conduce autobuzul. Îi vede, îi vede prin oglindă, trebuie să le spună: Mască! Îmi pare foarte rău, dar el este șeful autobuzului! Deci, omul urcă în autobuz fără mască. Cine e în autobuz la momentul acela? Cel care îl conduce! Nu poți să pui un polițist în fiecare autobuz. Foarte politicos, le poate spune: ‘Vă rog, purtați masca!’, ‘Nu port mască!’, ‘Păi, atunci nu plecăm de aici, poftim!’ Care e problema dacă spui unuia care nu poartă mască că nu se mișcă autobuzul?” a spus Raed Arafat. „Deci, porți mască, cobori din autobuz sau nu se mișcă autobuzul! Și o să poarte mască în final. Până la urmă, este vorba de aplicarea regulilor și respectarea celorlalți. Din momentul în care în autobuz erau vreo 15 persoane, toți purtau mască și numai trei erau care nu poartă mască, înseamnă că cei trei nu-i respectă pe ceilalți”, a adăugat șeful DSU.

Întrebat de ce nu se acordă amenzi, Arafat a spus că din câte știe, se aplică amenzi și există cuantumuri, dar se pare că nu sunt suficiente. „Nu poți avea un polițist la fiecare colț de stradă, nu poți avea un polițist care să-l păzească pe fiecare. E responsabilitatea noastră, trebuie să fim responsabili”, a subliniat Raed Arafat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

El a repetat că șoferul autobuzului trebuie să atragă atenția și dacă vede că pasagerii nu vor să poarte mască, atunci să nu plece cu autobuzul. „Dacă se instituie regula că autobuzul nu se mișcă decât dacă toți au mască, lumea va purta mască, pentru că vrea să ajungă la destinație. Pe șofer îl poate obliga să facă asta șefii lui. Totul este despre aplicarea legii și a regulilor. Dacă suntem corecți, civilizați și ne respectăm reciproc, ne place, nu ne place, e o regulă stabilită printr-o hotărâre de guvern, printr-o hotărâre CNSU, prin lege. Regula asta, chiar dacă nu ne place, noi trebuie să o respectăm”, a insistat șeful DSU.

Arafat: Nu vor mai fi carantine sau închideri totale

El a făcut o paralelă cu regulile din circulația rutieră: „E ca și condusul mașinii. Mie îmi place să conduc mașina cu 200 km/h, dar regula îmi zice că aici e cu 50 km/h, trebuie să o respect. Nu o respect, suport consecințele. E valabil și pentru autobuz. Nu port mască, trebuie să fie o consecință. Consecința este amendă sau cobor din autobuz sau autobuzul nu pleacă dacă este cineva fără mască”, a argumentat Raed Arafat.

Întrebat dacă, de exemplu, ar putea fi impus certificatul verde european pentru călătoriile cu autobuzul, Arafat a spus că ar fi imposibil să faci așa ceva. „În acele țări unde este folosit certificatul verde, documentul se folosește numai în acele locuri esențiale în care dacă vrei să intri, intri cu dovada că ești vaccinat, trecut prin boală sau testat, pentru a-i proteja pe ceilalți, când ai o incidență ridicată. Iar asta se aplică local, în unele zone, în unele locuri, când se atinge o anumită incidență. Să vedem dacă acest lucru va fi și aici”, a spus Arafat.

El a admis că după o anumită incidență a cazurilor, de 2-3 la mie, este posibil să se ia anumite măsuri locale și în România.

„Cu siguranță toate regulile vor fi stabilite până atunci, cel mai probabil hotărârea de guvern care va prelungi starea de alertă pe 12 septembrie va include toate aceste aspecte”, a precizat șeful DSU.

Deocamdată, sunt în discuție diverse măsuri, inclusiv folosirea certificatului european de vaccinare aici, în țară. „Dacă se va decide că îl vom utiliza și pe plan național, va fi pentru activitățile esențiale și pentru locurile unde se poate răspândi mai ușor boala, dar acest lucru trebuie stabilit la nivel de lege, iar acest lucru se va discuta cu Ministerul Sănătății să vedem care va fi decizia finală”, a menționat Raed Arafat.

El a spus că nu se va mai ajunge la un lockdown național, nici nu se va mai închide economia și probabil nici școlile nu se vor mai închide complet.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

6 COMENTARII

 1. Domnule arahat sa nu uitati sa specificati in hotarare ca e obligatoriu ca autobuzul sa plece din statie cu usile inchise……

 2. P.S. Jucam iar “ascunselea” ca in starea de urgenta? Exista locuri in autobuz unde soferul nu poate vedea si unde nici camerele video nu bat! 😉 Plus: pui frumos masca, autobuzul pleaca, DAI MASCA JOS!! Soferul ce va face? Se va uita pe unde sofeaza? Sau va privi numai in oglinda sau pe camere ca sa vada cine a dat masca jos? Dar “Arafat rules”, ca e smart!… 🙂

 3. Macar daca ar proteja cu ceva masca respectiva… impotriva temutei gripe-covid (de natura politica dupa cum se vede, adica gripa este pretext pentru impunerea de restrictii aberante, amenzi, dosare penale etc. – in loc sa ne justifice masurile luate, politicienii le impun prin forta, restrictii, certificate verzi, dat afara de la servici etc.).

 4. Deoarece nu are păr l-a bătut soarele în cap.
  Mă baiatu tu ai fost la un medic.
  Și dacă omul are contraindicație la portul măsti???
  Unde era Nero dictatorul.
  Nu se găseste un procuror să-i cerceteze afacerile acestui apucat???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate