Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă în 2024 controalele la marile lanţuri de magazine, aplicând amenzi usturătoare pentru mai multe nereguli găsite.
Astfel, comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au amendat cu 5,1 milioane de lei cele 233 de magazine Mega Image controlate în întreaga ţară în doua jumătate a lunii ianuarie 2024 şi au oprit definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 65.000 lei, potrivit unui comunicat de presă al ANPC.
Printre principalele abateri constatate de comisarii ANPC s-au numărat comercializarea unor fructe şi legume depreciate, cu mucegai şi pete, care nu respectau criteriile de calitate (diferite calibre de mărime comercializate la aceeaşi categorie), fără a avea menţionată corect ţara de provenienţă, comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, dar şi a unor produse preambalate care, prin cântărire, s-a dovedit a avea o greutate netă mai mică decât cea înscrisă pe etichetă.
De asemenea, ANPC a amendat cu circa 650.000 de lei mai multe magazine ale operatorului economic Selgros Cash&Carry SRL şi a oprit definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 45.000 lei.
Potrivit unui comunicat al ANPC, citat de Economedia, controalele au fost efectuate luni, 29 ianuarie, pe întreg lanţul de 23 de magazine din România, aparţinând operatorului economic Selgros Cash&Carry SRL, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
Printre principalele nereguli constatate de comisarii ANPC se numără: comercializarea unor legume şi fructe deteriorate şi care nu respectă indicaţiile de calitate de pe etichetă (diferenţe de calibru), comercializarea unor produse preambalate care nu respectă cantitatea netă înscrisă pe eticheta de produs, neafişarea, în zona gastro, a listei ingredientelor, a valorii lor nutriţionale, a alergenilor, a greutăţii produsului, a faptului că provin din produse congelate, acolo unde este cazul, şi a aditivilor pe care produsele preparate în locaţie le conţin.
De altfel, ANPC a amendat marile lanţuri de magazine cu 89 milioane de lei pe parcursul anului 2023, însă încasările au fost la mai puţin de jumătate din această sumă, respectiv 34,67 milioane de lei, potrivit datelor prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de preşedintele Autorităţii, Horia Constantinescu, scrie Qmagazine.
Retailerul Lidl a fost amendat cu cele mai mari sume, respectiv 24,9 milioane de lei, urmat de Profi cu 17,9 milioane de lei, Penny – 13,4 milioane de lei, Kaufland – 11,2 milioane de lei, Mega Image – 9,8 milioane de lei, Carrefour – 7,1 milioane de lei, Auchan – 3,2 milioane de lei, Metro – 935.000 de lei, iar Selgros a fost amendat anul trecut cu 572.000 de lei.
Preşedintele ANPC a subliniat că mult mai importante sunt amenzile încasate de la aceste companii, care se ridică la 34,67 milioane de lei în 2023. Cea mai mare sumă încasată a fost tot de la Lidl – 13,5 milioane de lei, urmat de retailerul Profi cu 6,6 milioane de lei, Kaufland cu 4,8 milioane de lei, Carrefour – 3 milioane de lei, Penny – 2,9 milioane de lei, Mega Image – 1,9 milioane de lei, Auchan – 1,2 milioane de lei, Metro cu 512.000 de lei şi Selgros cu o sumă încasată de 260.000 de lei.
Din punct de vedere al acţiunilor de control pe primul loc se situează Profi, cu 1.714, iar al numărului de amenzi Lidl, cu 2.282. Auchan se află pe primul loc la valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare, cu 7 milioane de lei, iar Profi la numărul de opriri temporare a prestării serviciului, cu 167.