ACTUALITATE80 de ani de Masacrul de la Fântâna Albă. Dorin Popescu: Nu...

80 de ani de Masacrul de la Fântâna Albă. Dorin Popescu: Nu există poveste de iubire și de credință mai frumoasă decât România în toată istoria noastră. Pr. Arhid. Vasile Demciuc: Cultul eroilor susține cultura recunoștinței și a comuniunii între generații

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ieri, 1 aprilie 2021, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, a avut loc o manifestare comemorativă cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la masacrul săvârșit la Fântâna Albă.

Acest omagiu a fost adus românilor care au fost uciși pe 1 aprilie 1941 în timp ce încercau să treacă din partea de nord a Bucovinei, ocupată de Uniunea Sovietică, în patria mamă

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt prin care le-a amintit celor prezenți sacrificiul pe care l-au făcut românii din nordul Bucovinei.

„Oamenii locului, urmașii victimelor sau supraviețuitorii, cei puțini dintre cele peste 3000 de persoane angajate în drumul spre România, nu au uitat. Preoții au purtat în rugăciunile lor nume și nume ale celor ce au fost secerați de glonț sau de foamete sau de frig în deportările ce au urmat. E drept, mulți oameni au purtat frica în sân și taina era mai mult șoptită, când urechea atentă a securității sovietice spiona localitățile din Bucovina de Nord. Pentru alții, groaza acelei nopți când, răniți, au fost vânați prin păduri, scăpând totuși cu greu, i-a făcut să nu se mai poată întâlni cu locul acela, nici măcar acum, în vreme de pace. Cu toate acestea, puținele semne de viață din partea memoriei au așteptat, răbdătoare, până când tăcerea s-a transformat în toacă și clopot.”, a spus Preasfințitul Episcop vicar, Damaschin Dorneanul, în predica sa.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Părintele arhidiacon Vasile Demciuc a subliniat, în cuvântarea sa, importanța faptului că istoria este prezentul oamenilor care au trăit în trecut și a prezentat motivele pentru care este esențială pomenirea celor care s-au jertfit pe 1 aprilie 1941.

„Comemorarea celor morți acum optzeci de ani la Fântâna Albă este o manifestare cultică; cultul eroilor susține cultura recunoștinței și a comuniunii între generații. Comemorarea celor decedați și cultul eroilor contribuie la dezvoltarea culturii recunoștinței și a comuniunii între generații. Veșnica lor pomenire din neam în neam înseamnă eterna lor comemorare din generație în generație. Cultul morților exprimat prin pomelnice, monumente funerare și cimitire constituie expresii de necontestat ale continuității ca neam sau popor, mărturii ale istoriei permanenței românești și ale spiritualității naționale. Numai un popor statornic, un popor care iubește pământul său, țara sa, a putut transmite din generație în generație limba și obiceiurile sale.”, a amintit părintele Demciuc.

Doamna academician Alexandrina Cernov a vorbit despre primul moment de comemorare al acestui eveniment, a prezentat momentele care au precedat cumplitul masacru și a subliniat faptul că în cărțile de istorie acest eveniment nu este menționat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Astăzi este o lecție de istorie mai ales pentru tinerii care poate au aflat pentru prima dată ce s-a întâmplat. Pentru că aceasta este deja o istorie tragică. O istorie care continuă astăzi. (…) Dezinformările continuă și lupta noastră continuă. Cum continuă la noi, în nordul Bucovinei, lupta pentru români, pentru limba română pe care ne-o fură din școlile care treptat se închid.”, a precizat doamna academician.

Domnul Dorin Popescu, fost vice-consul al României la Cernăuți, a ținut un cuvânt despre cea mai frumoasă dintre „Româniile” posibile și despre românii din Valea Siretului care au fost asasinați.

„Nu există poveste de iubire și de credință mai frumoasă decât România în toată istoria noastră. Dacă vrem, deci, să știm care este cea mai frumoasă dintre Româniile posibile, o găsim în privirile din urmă ale celor care se hotărăsc să moară pentru ea.”, a menționat domnul Popescu.

Cuvântul de încheiere a fost rostit de părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna. Preacuvioșia sa le-a mulțumit celor prezenți, a subliniat importanța mărturiilor celor care au trăit cumplitele momente din anul 1941 și a amintit câteva dintre problemele cu care se confruntă cei de dincolo de graniță. Părintele stareț a anunțat că în vara acestui an, la împlinirea a 150 de ani de la Marea Serbare a lui Mihai Eminescu de la Putna, va fi refăcut traseul marelui poet și a subliniat importanța acestui eveniment.

„Suntem datori să ne cunoaștem locurile de memorie, să ne aducem aminte de acești sfinți strămoși ai noștri și dacă pământul, acum 80 de ani, se mișca la Varnița deasupra trupurilor îngropate de vii, am nădejde că românii se vor aduna, nu 3000, ci poate mai multe mii, și vor aprinde o lumânare, o candelă în casă, aducându-și aminte de cei care au vrut să fie liberi și nu au reușit să treacă în patria mamă.”, a conchis monahul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La data de 1 aprilie este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și din alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

La 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfințit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941 și o fântână. Portalul a fost realizat de către mănăstire pe locul unei troițe ridicată la 1 aprilie 2011 în memoria victimelor masacrului de la Fântâna Albă, la inițiativa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate