vineri, aprilie 12, 2024
ACTUALITATEPS Iustin, Episcopul Maramureșului: Nu putem concepe Crăciunul fără colinde și Boboteaza...

PS Iustin, Episcopul Maramureșului: Nu putem concepe Crăciunul fără colinde și Boboteaza fără sfințirea caselor. Recomandările Comisiei Europene nu se pot aplica într-o țară ca România creștină

În așteptarea Sfântului Crăciun, afirmăm cu putere și cu tărie că nu am putea concepe în Maramureș și Sătmar, Crăciun fără colinde și Bobotează fără Aghiasma Mare și sfințirea caselor, a subliniat PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, într-un mesaj transmis, marți, în contextul pregătirii sfintelor sărbători creștine de iarnă.

„Recomandările Comisiei Europene și practicile din unele țări secularizate, de pe continentul nostru, unde nu se mai colindă demult, iar Crăciunul însemnează brad, cadouri și sărbători în familie, nu se pot aplica într-o țară ca România Creștină, care este Țara Colindelor, Țara lui Dumnezeu și Grădina Maicii Domnului”, a subliniat Episcopul.

La români, Crăciunul, însemnează sărbătoarea Nașterii Domnului. Prin colind am cultivat credința străbună, cultura creștină și tradițiile sfinte, prin care am rezistat asaltului comunist timp de 45 de ani și am învins, a adăugat PS Iustin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

„Suntem datori să fim mulțumitori față de Dumnezeu, pentru faptul că, nivelul de infectare precum arată cifrele din Maramureș și Sătmar, au coborât foarte mult, astfel încât autoritățile în drept au ridicat starea de carantină, iar viața noastră creștină poate să intre într-o relativă normalitate, desigur cu respectarea tuturor regulilor recomandate de autoritățile sanitare în starea de alertă care se menține.

Astfel, vom fi împreună de Sfintele Sărbători la Biserică – spațiul de cult putând fi ocupat în capacitate de 30% – cu distanțare fizică între persoane și respectarea tuturor celorlalte măsuri igienico-sanitare.

În ce privește umblatul cu colinda, el trebuie să se desfășoare conform tradiției noastre din Maramureș și Sătmar, care este una autentică, puternică, vestitoare a Nașterii Domnului și mărturisitoare a faptului că Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

Sfatul nostru părintesc este ca grupurile de colindători să nu fie prea numeroase – iar colindatul să aibă loc doar în curtea sau ograda casei, așa cum era tradiția din bătrâni, iar gazda să asculte colindătorii în pragul casei, după care să ofere daruri acestora.

La fel am decis și noi, în sfătuire cu părinții din Permanența Eparhială, să primim colindătorii în incinta Centrului Eparhial – luminată, pregătită și împodobită de sărbătoare – iar noi să-i așteptăm în prag, cu multă bucurie, mult dor și mult drag, mulțumindu-le și oferindu-le darurile noastre, specifice unei instituții bisericești.

​(…) Socotim că este bine să fim prudenți și atenți în aceste sărbători sfinte de iarnă ale anului 2020, cu speranța că în anul 2021, într-o vreme, se va încheia această golgotă a noastră și a întregii omeniri, un adevărat coșmar prin care am trecut cu toții, însă Dumnezeu a fost cu noi și nu ne-a părăsit nici o clipă, ci ne-a întărit și izbăvit.

​Pe păstorii de la parohii, și stareții din mănăstiri, îi îndemnăm și îi responsabilizăm în a veghea ca Biserica noastră Ortodoxă să dea dovadă, încă o dată, că este capabilă să-i treacă pe credincioșii ei cu bine, cu multă rațiune, înțelepciune și echilibru, prin acest pustiu cumplit al pandemiei.

Vă îndemnăm, să fiți cu multă purtare de grijă, ca nici o persoană ori familie din comunitățile pe care le păstoriți, să nu ducă lipsă de cele necesare și esențiale de sărbători; în așa fel încât, nimeni să nu se simtă sărac, părăsit și singur, ci să înțeleagă prin gesturile iubirii și milostivirii noastre, că Dumnezeu este cu ei”, a precizat PS Iustin în mesajul transmis marți.

Totodată, PS Iustin a îndemnat la o stare permanentă de rugăciune.

„Vă dorim sărbători binecuvântate, sfinte și luminate, și vă asigurăm că suntem împreună, în toate, și la bine și la greu, căci numai împreună, putem avea bucuria deplină, putem birui, ne putem salva și ne putem mântui. La mulți și binecuvântați ani! Dumnezeu să binecuvinteze România! Dumnezeu să binecuvinteze poporul creștin!”, a încheiat PS Iustin mesajul transmis cu ocazia sfintelor sărbători creștine de iarnă.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE