marți, octombrie 3, 2023
ACTUALITATEProtest studenţesc la UMF Iaşi - cel mai mare care a avut...

Protest studenţesc la UMF Iaşi – cel mai mare care a avut loc la Iaşi în ultimii 20 de ani (GALERIE FOTO)

Peste 1.000 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi, susţinuţi de Liga Studenţilor (LS IAŞI), au protestat luni, 26 iunie, între orele 12 şi 14, pe esplanada din faţa UMF Iaşi împotriva deciziilor recente ale conducerii de majorare a taxelor de cazare şi şcolarizare, de impunere a prezenţei obligatorii la cursuri în contextul în care majoritatea profesorilor citesc din prezentări, bibliografiile şi materialele sunt învechite, iar rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenţi nu sunt luate în consideraţie. Este cel mai mare protest studenţesc care a avut loc în Iaşi în ultimii 20 de ani, informează un comunicat de presă remis de LS Iaşi.

„10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei”

Dintre participanţi, 849 au semnat pe loc un memoriu către conducerea UMF, însă restul, de peste 150, se tem de o posibilă „răzbunare” din partea instituţiei, în mare parte aceştia fiind studenţii străini.

Studenţii au scandat: „10.000 de lei pentru cursuri de 2 lei”, „Pretenţii mari pentru cursuri mediocre”, „Vreţi amfiteatre pline? Alegeţi profii bine!” „Vrem calitate, nu taxe majorate”, „Taxarea este furt”, „Toată lumea treâ să ştie că nu ştiţi să faceţi grile”. De asemenea, au fost criticate organizaţiile studenţeşti din cadrul UMF Iaşi şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) pentru lipsa lor de solidarizare cu cauza studenţilor şi pentru faptul că în ultimii ani au pactizat cu conducerea universităţii: „Nu ne reprezentaţi!”. Tinerii au criticat universitatea şi pentru faptul că în pandemie a obligat studenţii să îşi plătească testele covid pentru că unii profesori au profitat de pe urma achiziţiilor de teste şi pentru faptul că, deşi spitalele aveau suficiente materiale de protecţie (halate, mănuşi, măşti, viziere) studenţii erau obligaţi să şi le procure singuri: „Toată lumea tre’ să ştie c-aţi minţit în pandemie”.

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară, prof. dr. Monica Silvia Tatarciuc, a plecat în timpul protestului din instituţie şi, întrucât nu a dorit să discute cu studenţii, aceştia au scandat în cor „Ruşine!”. Rectorul UMF Iaşi, prof. dr. Viorel Scripcariu, şi prorectorul prof. dr. Luminiţa Smaranda Iancu au părăsit oraşul, deşi era anunţată o şedinţă cu reprezentanţii studenţilor la ora 12, la care aceştia trebuiau să participe. Dispozitivul de pază al universităţii a blocat accesul reprezentanţilor Ligii Studenţilor, invocând că aceştia reprezintă un pericol pentru siguranţa instituţiei şi integritatea fizică a cadrelor didactice, deşi manifestaţia s-a desfăşurat paşnic şi fără incidente.

Totodată, tinerii au protestat şi împotriva metodelor haotice şi discriminatorii de examinare a studenţilor, precum şi faţă de lipsa de transparenţă şi consultare în procesele decizionale.

Trei ore şi jumătate la negocieri cu reprezentanţi ai conducerii UMF

O echipă de negociere din partea studenţilor, formată din Ionuţ-Eduard Arghir, Boian Ştefan, Ana-Maria Iojă, Cătălina-Ioana Luncanu şi Emanuela Vreme, a discutat cu prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector, prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Şerban, decanul Facultăţii de Medicină şi ing. Maria Arhip, Director General Administrativ. Liga Studenţilor (LS IAŞI) va lua toate măsurile necesare pentru a preveni şi a sancţiona orice eventuală formă de represiune din partea autorităţilor universitare asupra celor cinci studenţi delegaţi să discute cu conducerea UMF Iaşi.

Au fost respinse solicitările principale legate de eliminarea obligativităţii cursurilor, de anularea majorării taxelor, de introducere a învăţământului modular şi aproape toate celelalte revendicări pe care le au, în continuare, studenţii.

În schimb, conducerea a recunoscut că există probleme mari cu softul de examinare pentru care a primit o finanţare de 4,1 milioane de euro din PNRR, că există erori majore în grilele care sunt oferite studenţilor şi că sunt necesare bareme clare pentru examenele practice. A existat o asumare legată de precizarea sursei din care sunt inspirate grilele, dar nu şi oferirea de explicaţii pentru subiecte şi că din anul următor se vor aloca mai multe zile pentru examenele practice din sesiunea de restanţe. Doamna decan Şerban şi-a asumat personal să se ocupe de organizarea orarelor astfel încât studenţii să nu mai piardă timp pe drumuri, concentrând activitatea didactică dintr-o zi la un singur spital sau clădire a instituţiei.

S-a ajuns la concluzia că reprezentanţii aleşi ai studenţilor în structurile de conducere şi organizaţiile studenţeşti care activează în cadrul UMF nu comunică către studenţi iniţiativele şi deciziile Senatului sau ale Consiliului de Administraţie şi că aceştia nu îşi îndeplinesc obligaţiile pe care le au faţă de studenţi.

UMF a dat vina pe studenţi pentru că aceştia nu participă la evaluarea cadrelor didactice, însă nu este dispusă să modifice sistemul prin care profesorii pot afla nominal modul în care fiecare student i-a evaluat. Până acum, chiar rezultatele negative ale unor profesori la aceste evaluări nu au produs niciun fel de consecinţe.

Conducerea a refuzat să comunice informaţii detaliate cu privire la fondurile de burse şi ponderea fondurilor proprii care sunt alocate în această direcţie şi a afirmat că vestiarele vor fi renovate abia „peste 30 de ani” şi că managerii de spitale nu au acceptat acest lucru până acum.

„Rectorul a minţit!”

Studenţii sunt determinaţi să continue demersurile prin boicotarea admiterii şi acţiuni mai largi în toamnă, inclusiv prin boicotarea cursurilor şi declanşarea unei greve.

„Conducerea UMF Iaşi continuă dezinformările şi în loc să rezolve cauzele problemelor pe care le ridică studenţii, încearcă să se acopere prin tăcerea majorităţii timorate şi epuizate de situaţia dezastruoasă din învăţământul medical şi să-i decredibilizeze pe cei care au curajul să protesteze şi să spună lucrurilor pe nume. S-a indus ideea că protestatarii ar fi studenţi de la «Cuza» sau «Politehnică», plătiţi de Liga Studenţilor şi îmbrăcaţi în halate. Studenţii şi-au ridicat carnetele de UMF-işti ca să dovedească contrariul. Îi felicităm pe reprezentanţii studenţilor care au venit la protest!

Profesorii care umplu amfiteatrele prin cursurile lor atractive au fost aplaudaţi şi le-au fost recunoscute meritele, pe când cei care vor să impună această măsură doar pentru orgoliul lor au fost certaţi de studenţi.

În 2017, rectorul a minţit când a afirmat că banii din majorarea taxelor vor fi investiţi în cercetare. Nu s-a prezentat niciun rezultat al «investiţiilor» făcute pe spatele studenţilor. Taxarea fără consimţământ este furt, iar orice majorare de taxe fără acordul expres al majorităţii studenţilor şi fără creşterea calităţii serviciilor oferite reprezintă un abuz.

Studenţii medicinişti vor continua demersurile lor şi îi vom susţine până în pânzele albe pentru a ne asigura că viitoarea generaţie de medici este bine pregătită şi liberă de orice constrângeri instituţionale”, a declarat Toma Tataru, preşedinte LS IAŞI.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

 1. Decanul Facultăţii de Medicină Dentară, prof. dr. Monica Silvia Tatarciuc,

  -tatar ukraineeanizat,
  aia inseamna ciuc in coada,
  putea fi Tatarov.

 2. nu uitați că UMF Iași au fost in fruntea pandemiei prin lașitate și servilism politic.

  Acești baroni locali indopați cu bani NU mai sunt profesori de calitate, nu sunt nici medici buni.

  sunt o clică, familii și clanuri care au și ei mafia lor universitară cu granturi și stors bani de la studentii străini. Puterea parafei și traficul de ștampilă.

  In pandemie au promovat imoral constrângerea vaccinală deși nu au catadicsit să facă propriile experimente, incălcând jurământul lui Hippocrate.

  imi pare rău de studenti dar ii felicit că au avut curajul uriaș să se pună cu o mafie .

  trebuie solidaritate in fața pedepselor ce vor veni. Presiune constantă ca să le amintească profilor că NU e facultatea lor. De la ei văd tinerii că trebuie să plece din țară, că sunt lacomi și abuzivi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate