vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEProtest în fața Guvernului României | Angajații Poștei Române se plâng de...

Protest în fața Guvernului României | Angajații Poștei Române se plâng de faptul că au salarii extrem de mici, aproape de minimul pe economie. George Simion s-a solidarizat cu manifestanții: E inacceptabil să câștigi sub 1.700 de lei când directorii numiți politic au salarii imense și distrug sistematic compania

Sute de poștași s-au adunat, sâmbătă, începând cu ora 10:00, la un miting de protest în faţa Guvernului, pentru a solicita conducerii Poștei Române salarii mărite și condiții de munca decente.

„Lucrătorii din Compania Națională Poșta Română se simt abandonați, pentru că 4 miniștri s-au succedat la ministerul de care țin ei, la nivelul conducerii executive al companiei se sare dintr-un interimar într-altul, instabilitate, lipsă de voință politică, lipsă de investiții și toate astea au urmări în calitatea serviciilor extrem de scăzută”, a spus Dumitru Costin, șeful Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România.

Potrivit acestuia, aproape 17.000 de oameni câștigă undeva la 1.700 de lei net și sub.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

”Trebuie să nu uităm un lucru, doi ani de zile, în plină pandemie, oamenii ăștia au bătut țara în lung și în lat, s-au distribuit pensii, ajutoare sociale, pensii pentru copii în locuri greu accesibile (…), au făcut niște sacrificii uriașe, s-au expus unor riscuri uriașe. Nimeni nu i-a băgat în seamă și nimeni nu îi respectă”, a adăugat acesta.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Motivele protestului poștașilor

Câteva dintre principalele nemulțumiri enumerate de Sindicatul lucrătorilor poștali sunt:

  • Starea avansată de sărăcie a salariaților Poștei Române. Pentru 17.000 dintre angajați, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistență, în condiții de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură.
  • Refuzul directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajați, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR si fără a ține seama de creșterea constantă a prețurilor la energie, combustibili și produse alimentare.
  • Iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări, dar și în lipsa abordării unor noi linii de business și a unor măsuri dedicate celor ce își vor pierde locurile de muncă.
  • Inițiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă și drepturile salariaților.
  • Majorarea salariilor a aproximativ 200 de angajați preferați ai directorului, aparținând personalului funcțional (TESA) de la nivelul sucursalelor regionale, cărora li s-au acordat intre 3 si chiar 11 clase unei singure persoane, în comparație cu angajații din operațional pe care directorul îi poartă cu vorba.
  • Angajarea, de la venirea în companie a actualului director, a unui număr de aproximativ 200 de angajați TESA, pentru ca apoi să procedeze la concedierea altora.
  • Lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă și protecție, precum și condițiile improprii de muncă în spațiile în care muncește cea mai mare parte a angajaților și în care sunt primiți clienții Poștei Române, foarte multe unități fiind cu igrasie, fără căldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curățeniei.
  • Intenția de modificare a organigramei și efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informațiile necesare.
  • Lipsa de performanță a actualei echipe manageriale, care nu a lansat nicio linie nouă de afaceri, nici un contract care să dezvolte compania.

Problemele din Poșta Română sunt vechi și nu au fost rezolvate de nicio Guvernare, indiferent de culoarea politică.

În luna august a anului trecut, în Guvernarea PNL-USR-UDMR, ministrul USR al Digitalizării, Ciprian Teleman, declara pentru HotNews.ro că a început demersurile pentru recrutarea unui nou director general.

Schimbarea Guvernării PSD cu PNL a adus modificări în managementul tuturor companiilor de stat, fiind numiți oameni înregimentați politic în noul partid aflat la conducerea țării.

La Poșta Română a fost numit în funcția de director general, Horia Grigorescu, vicepreședinte al PNL București, iar ca directori generali adjuncți alți doi membri PNL – Carmen Alecu și Valentin Ștefan.

În februarie 2021, Horia Grigorescu a anunțat un plan masiv de investiții în modernizarea și retehnologizarea companiei până în 2025, dar și un plan de disponibilizări.

300 de angajați din funcții administrative în Poșta Română ar fi urmat să fie concediați începând cu luna iulie din acest an, anunța în luna februarie Horia Grigorescu (PNL), directorul general la acea vreme al operatorului poștal.

Mai repede a plecat însă din Poștă chiar Horia Grigorescu, care în luna iunie a fost înlocuit de colegul său liberal, Valentin Ștefan, care este și acum în funcție.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Se va mai implementa planul de concedieri? Acest demers nu reprezintă un plan de acțiune pe termen scurt și mediu, spunea ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman (USR-PLUS), într-un răspuns la acea vreme la interpelarea unui deputat PSD, conform Hot News.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

George Simion se solidarizează cu poștașii

George Simion, președintele Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, a anunțat pe pagina de Facebook că se solidarizează cu protestul poștașilor din Piața Victoriei.

„Sunt alături de poștașii care au protestat azi. Poșta Română, CFR sau Tarom trebuie salvate de actuala guvernare.

E inacceptabil să câștigi sub 1700 de lei când directorii numiți politic au salarii imense și distrug sistematic compania, care e un bun național!“, a transmis liderul AUR.

AUR: Puterea vrea să falimenteze Poșta Română

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) consideră că revendicările lucrătorilor de la Poșta Română sunt legitime și atrage atenția că există un plan în derulare de falimentare a companiei, pentru ca ulterior activele să fie preluate gratuit.

„Solicitările salariaților sunt legitime, în condițiile în care Poșta Română este premeditat devalizată prin angajați ai partidelor și firme căpușă. Nu este normal ca un angajat la poștă să câștige de patru ori mai puțin decât la un privat, iar compania să nu dispună de un management performant care să facă poșta competitivă. Guvernanții i-au adus pe oameni la sapă de lemn. Cu 1700 de lei pe lună nu poți face față la creșterea galopantă a prețurilor la energie, utilități și alimente”, a declarat președintele AUR George Simion.

„Există un plan politic de falimentare a acestei instituții strategice a statului român, pentru ca apoi activele, inclusiv cele imobiliare, să fie preluate gratuit. Vorbim despre un tun de miliarde de euro. Așa se explică de ce Poșta Română trăiește din distribuția pensiilor, iar lucrătorii sunt batjocoriți cu salarii mizere. Nu se dorește dezvoltarea acestei companii, ci delapidarea banilor pe care statul i-a investit de-a lungul timpului și falimentarea ei. Ne vom opune categoric în Parlament, iar românii să știe că întotdeauna vor avea în noi un aliat și o voce a dreptății”, a afirmat Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.

Alianța pentru Unirea Românilor avertizează că inflația mare va scoate tot mai mulți români în stradă, în următoarea perioadă. Pensiile speciale, subvențiile acordate partidelor, salariile mari ale directorilor puși politic în funcții produc dezechilibre macroeconomice, iar soluția nu este “ceaiul de tei”.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE