marți, aprilie 16, 2024
ACTUALITATEProf. Univ. Alexandru Călinescu, despre delirul noii religii universitare: Singura formă de...

Prof. Univ. Alexandru Călinescu, despre delirul noii religii universitare: Singura formă de rezistenţă este să spunem „nu” tuturor ideilor woke aberante şi abjecte

Prof. Univ. Alexandru Călinescu atrage atenția, într-un articol, despre „noua religie universitară, cu riturile şi dogmele ei imuabile, care nu acceptă pluralitatea opiniilor” care a început să se manifeste tot mai agresiv.

Este vorba despre „cultura woke”, care a preluat din ce în ce mai mult discursul public din Occident. În materialul său publicat în Ziarul de Iași, prof. Călinescu îl citează pe filozoful francez Francois Braunstein și cartea sa „Religia Woke”, în analizarea fenomenului.

„În confruntarea cu nefastele derive ideologice care se manifestă tot mai agresiv, cartea lui Jean-François Braunstein Religia woke (editura Grasset, 2022) este una dintre apariţiile cele mai importante. Filosof, profesor emerit la Sorbona, Braunstein face o analiză riguroasă şi necruţătoare a delirului woke, a cărui proliferare i se pare în cel mai înalt grad periculoasă. Ştie prea bine – exemplele sunt la îndemână – că nu se poate dialoga cu fanaticii woke, care în loc de argumente îţi lipesc etichete de genul „rasist”, „homofob”, „transfob” etc., etichete care pot duce la ostracizarea socială. Noua ideologie (woke = o ideologie a „trezirii”, a „deşteptării”) s-a născut în universităţile americane, unde a devenit predominantă, şi a trecut apoi în Europa. Contrar unei opinii larg acceptate, Braunstein nu crede că la originea noii ideologii ar fi aşa numita French Theory, adică gânditorii francezi Foucault, Derrida, Lyotard etc. care au fost foarte în vogă în America; prea puţine din ideile acestora s-ar regăsi în „studiile de gen” sau în noul „antirasism”. Avem a face, în schimb, cu o nouă religie, fenomen ce aminteşte de momente importante din istoria protestantismului în Statele Unite. E o religie universitară, cu riturile şi dogmele ei imuabile, care nu acceptă pluralitatea opiniilor: nu poţi face studii de gen decât dacă accepţi că genul e o alegere, nici studii despre rasă dacă nu crezi că rasismul e „sistemic”, nici studii despre graşi (fat studies) dacă nu ai convingerea că obezitatea este un mod de viaţă printre altele, pe care îl alegi în mod voluntar etc. După cum se observă, teoreticienii woke se remarcă şi prin absenţa totală a simţului umorului, fapt pentru care gândul că ar fi ridicoli nu le trece prin minte.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În centrul religiei woke se află, susţine Braunstein, teoria genului. Obiectivul ei e limpede: ştergerea diferenţei dintre sexe şi, la limită, însăşi negarea existenţei sexelor. În consecinţă, a devenit posibilă o utopie ce părea absurdă: să poţi să-ţi schimbi sexul şi genul după bunul plac. Negarea realităţii biologice are consecinţe dezastruoase: copiilor li se spune, de la vârste foarte fragede, că au posibilitatea să-şi aleagă identitatea sexuală. În documentele oficiale se precizează acum: „sexul ATRIBUIT la naştere”, lăsând astfel cale liberă pentru schimbarea identităţii sexuale. Şi în Statele Unite şi în Marea Britanie s-au introdus tot felul de reglementări în ce priveşte folosirea pronumelor, pentru a nu traumatiza persoanele trans. În 2007, o teoreticiană a genului, Julia Sorano, a definit astfel femeia trans: „orice persoană căreia i s-a atribuit un sex masculin la naştere, dar care se identifică şi/ sau trăieşte ca o femeie”. Ea adaugă că e un demers sexist „să reduci o femeie (trans sau nu) pur şi simplu la o parte a corpului ei”. Alţi militanţi trans ne asigură că „în funcţie de identitatea proprietarului său, un penis poate fi un organ sexual feminin”. Facultatea de medicină de la Universitatea din Carolina de Nord cere ca profesorii să aibă în vedere faptul că anumite organe nu ţin de nişte genuri anume: penisul nu e un organ propriu sexului masculin. În California, un profesor de endocrinologie a fost obligat să se scuze fiindcă a vorbit despre „femei însărcinate”, ceea ce era discriminatoriu faţă de bărbaţii trans deveniţi femei. Asociaţia medicală britanică recomandă folosirea formulei „persoană însărcinată” în loc de „femeie însărcinată”. Se va vorbi de „părinte ce dă naştere” în loc de „mamă”, de „alăptare la torace” în loc de „alăptare la sân”, de „lapte parental” în loc de „lapte uman”. În bugetul pe 2022 al administraţiei Biden „mamele” sunt înlocuite cu „persoane care dau naştere”. S-a propus, de asemenea, drept înlocuitor pentru „femeie” formula „corp cu vagin”. Şi aşa mai departe, într-o escaladă a aberaţiilor şi a absurdităţilor.

Militanţii woke au iluzia, notează Braunstein, că vor nega realitatea prin limbaj. E un fenomen tipic gândirii magice, primitive. Demersul lor este profund anti-ştiinţific, amintind de aiurelile pe care le profesa un fals savant sovietic, Lîsenko, mult îndrăgit de Stalin. Se urmăreşte, obsedant, „devirilizarea” („demasculinizarea”) şi „decolonizarea” ştiinţelor, inclusiv a matematicilor (a căror învăţare ar ţine de „privilegiul alb”, fapt pentru care trebuie inventate „matematicile echitabile”). Se consideră că istoria occidentală a fost întotdeauna rasistă şi că societatea actuală suferă de „rasism sistemic”, albii fiind în mod structural rasişti, iar persoanele de culoare fiind în mod fatal oprimate. Aplicarea, în orice raţionament şi în orice analiză, a schemei intersecţionale (rasă, clasă, gen) e semnul unei pauperităţi jalnice a gândirii şi al unui dogmatism fioros. Oricât de pesimist ar fi, la capătul briliantelor sale consideraţii Jean-François Braunstein socoteşte că singura formă de rezistenţă este să spunem „nu” tuturor ideilor woke aberante şi abjecte. E şi unica şansă, oricât de mică, de a depăşi această gravă criză spirituală”, a scris prof. Călinescu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Sexo-marxismul are la baza ideologia neomarxista a scolii de la Frankfurt. Este vorba in special de tezele lui Erich Fromm, Wilhelm Reich si Herbert Marcuse. Marxismul a fuzionat cu freudismul si promoveaza o forma de postmodernism asemanator Teoriei franceze a lui Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Jean-Francois Lyotard, Michel Foucault, Felix Guattari, Roland Barthes, Julia Kristeva, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir. Ei niveleaza totul, toate valorile devin relative si constructe sociale, totul este social. Nu mai exista nimic imuabil, toate valorile devin contextuale. Astfel orice poate fi schimbat, dupa cum cere ideologia neomarxista. Doar ideologia este de neschimbat. Toti acesti autori au fost ticalosi in viata reala. Oportunisti, parveniti, sofisti, simpatizanti ai comunismului si anarhismului, chiar violatori . Teoreticienii francezi au promovat pedofilia, exista si un manifest semnat de ei in anii 60. Foucault viola copii, in Algeria ii abuza in cimitir pe morminte. A plecat ulterior in SUA, si a intrat in grupuri de homosexuali sado-masochisti din San Francisco, a luat de la ei SIDA. Simone de Beauvoir, parintele feminismului marxist, agresa sexual adolescente, le aducea lui Sartre sa le abuzeze sexual. Multe minore au fost distruse psihologic datorita acestui cuplu de perversi. Beauvoir considera ca orice act sexual intre un barbat si femeie este o forma de viol. Sartre a spus ca toti anticomunistii ar trebui omorati. Majoritatea postmodernilor, poststructuralistilor, structuralistilor si existentialistilor atei francezi au fost stalinisti sau maoisti pe fata. Acestia sunt idolii intelectualilor de stanga de la noi care ocupa acum posturi universitare si va educa copiii.
    Reprezentantii scolii de la Frankfurt laudau comunismul in timp ce in URSS mureau milioane de oameni. Ei au pus bazele Teoriei critice care promoveaza pesimismul cultural alienand tinerii prin filme si muzica cu mesaj nihilist, anarhist si negativ.
    E nevoie de multe articole in presa conservatoare care sa demitizeze biografia si opera acestor indivizi a caror gandire sta la baza crizei culturale a occidentului si la baza dictaturii neomarxiste. Postmodernismul este o sarlatanie sofistica, incompatibila cu gandirea logica, iar neomarxismul este incompatibil cu democratia si cu libertatea umana.

  2. Excelent articolul. Păcat că nu este tradusă cartea lui Jean-François Braunstein în română. Am uitat puțina franceză pe care o știam din moment ce suntem peste tot asaltați de englezisme. Dar poate că o comand și o citesc cu dicționarul în mână.

  3. “Militanţii woke au iluzia, notează Braunstein, că vor nega realitatea prin limbaj. ” Terifiant !
    Revolutia va fi desavarsita cand limbajul va fi perfect – G. Orwell

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE