ACTUALITATEProf. Petrișor Peiu: Românii plătesc, în gospodăriile lor, cel mai scump curent...

Prof. Petrișor Peiu: Românii plătesc, în gospodăriile lor, cel mai scump curent electric din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare

Cetățenii români plătesc cel mai scump curent electric din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare, scrie analistul economic și profesorul universitar Petrișor Peiu, în Gândul.

Mai mult decât atât, firmele românești plătesc al treilea cel mai scump curent electric din Uniunea Europeană. Mai rău decât la noi, o duc doar firmele bulgărești și cele grecești, scrie profesorul Peiu.

Situația este la fel și în cazul gazelor naturale: românii plătesc, în gospodăriile lor, al cincilea cel mai scump gaz natural din Uniune, la paritatea puterii de cumpărare, iar firmele autohtone au parte de al treilea cel mai scump gaz natural din UE.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Profesorul Peiu scrie că, în general, statele din Est nu și-au apărat cetățenii în fața scumpirilor precum cele din Vest, iar acest lucru se va vedea la raft.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

„O constatare de ordin general este aceea că statele sărace au avut o marjă de manevră mică, motiv pentru care s-au ales cu creșteri mari de prețuri. Astfel încât, aproape totalitatea statelor care au prețurile la gaze și electricitate peste media europeană provin din statele estice, mai sărace în resurse pentru compensarea creșterilor de preț și mai slabe în impunerea marilor producători o conduită mai aproape de normal.

Faptul că românii au cel mai scump curent electric (funcție de puterea lor de cumpărare) și al cincilea cel mai scump gaz natural conduce la senzația de degradare puternică a puterii de cumpărare și la senzația de sărăcie accentuată. Dar cel puțin la fel de mare este impactul prețului ridicat pe care firmele românești le plătesc la electricitate și electricitate (al treilea cel mai mare din Europa la ambele mărfuri), pentru că acesta este motivul pentru care cumpărăm bunuri și servicii care ne par mai scumpe ca în alte țări. Și tot acesta este și motivul pentru care România are un deficit comercial la bunuri atât de mare (peste 23 de miliarde de euro anul trecut). […]

Mai simplu spus, aceste procentaje diferite ale creșterii de prețuri la energie indică indolența sau determinarea fiecărui guvern național. Și nu întâmplător, guvernele din Est par mai puțin sensibile la nevoile propriilor economii și populații decât guvernele din Vest. Acestea din urmă, cu predilecție cele din Germania, Austria, Olanda, Franța au urmărit mai atent o politică de menținere a suportabilității prețului la energie, în vreme ce guvernele Bulgariei, Greciei, țărilor baltice, Ciprului au fost aproape insensibile la strigătele de disperare ale propriilor cetățeni sau ale propriilor antreprenori. Pe de altă parte, nu pot să nu observ, cu amărăciune, că un preț atât de mare plătit pentru gaze și electricitate va afecta, pe termen lung, competitivitatea firmelor noastre (ca și ale grecilor, bulgarilor sau balticilor), dar îi va ajuta pe unguri, pe cehi și pe polonezi, mai puțin loviți de nebunia scumpirilor. Așa încât, pregătiți-vă, dragi cititori, să vedeți în magazinele noastre și mai multe mărfuri poloneze, ungurești sau cehești, dar și mai puține mărfuri românești”, a scris Peiu.

Analistul se întreabă, în final, ce rost au instituțiile care ar trebui să-i protejeze pe români de efectele unei crize economice.

„În aceeași perioadă. mulți dintre boierii care sunt plătiți cu multe mii de euro să conducă această țară, ne batjocoresc cu cinismul și cu aroganța ciocoiască: Mugur Isărescu, omul care trăiește de 32 de ani pe banii milioanelor de amărâți din România, ne sfătuiește să bem ceai de tei pentru a ne calma. Nagy Bege Zoltan, boierul ANRE, ne cere să învățăm să trăim în frig și în foame. Și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, ne îndeamnă să nu ne mai plângem și să acceptăm sărăcia. Păi, oare, atunci, ce rost mai au instituțiile pe care ei le conduc, dacă nu pot rezolva greutățile acestui popor? Căci ei nu înțeleg un lucru esențial: ei sunt numiți în funcțiile pe care le au și conduc niște instituții care au fost înființate cu unicul scop de a crește calitatea vieții românilor. Boierii bugetari să priceapă că ANRE, Banca Națională, Consiliul Concurenței și Ministerul Energiei nu există pentru a ne spune că nu au ce să facă și nici pentru a proteja cinci firme care sărăcesc România.

Ei bine, toate profiturile suplimentare realizate de către producătorii de energie și gaze se vor distribui către stat, către firma austriacă OMV, către directorii și către administratorii acestor firme. Poporul și economia s-au ales cu prețurile mult mărite, cu inflația galopantă. Iar conducătorii statului se fac că nu pricep că ei nu sunt responsabili doar ai profiturilor celor cinci companii producătoare (celor trei de mai sus li se adaugă Hidroelectrica și CEO), ci sunt responsabili de bunăstarea unei întregi societăți”, a concluzionat Petrișor Peiu.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate