marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEProf. Dan Dungaciu spune că în 2023, România a sprijinit Moldova cu...

Prof. Dan Dungaciu spune că în 2023, România a sprijinit Moldova cu 1% din PIB și speră să fie semnul asumării unui „proiect comun” al Bucureștiului cu Chișinăul

Profesorul Dan Dungaciu susține, într-un interviu acordat Ziarului Național de peste Prut, că în 2023, sprijinul României pentru Republica Moldova a fost „fără precedent”.

Sociologul a spus că România a oferit Moldovei de peste Prut un sprijin de peste 3 miliarde de euro, doar în 2023. Dan Dungaciu speră să fie un semn pentru ceva mai mult, având în vedere că „nu există vreun moment mai favorabil după căderea URSS-ului ca Bucureștiul și Chișinăul să își asume cu adevărat un proiect comun”.

„Și, în momentul în care vorbim, sprijinul României pentru R. Moldova este fără precedent, deși aproape nimeni nu vorbește despre asta. Nu a existat o perioadă istorică în care sprijinul României să nu fi fost mai consistent… Calculele pe care le face echipa Departamentului de studii economice FUMN (Fundația Universitară a Mării Negre), condus de domnul Petrișor Peiu și care vor fi publicate curând, ne arată că sprijinul din 2023 a ajuns la suma colosală de… 3 miliarde de euro! Adică, 1% din PIB-ul României! Atenție! Vorbim atât de sume pe care România le oferă R. Moldova, cât și sumele pe care Chișinăul nu le plătește României – e vorba aici de rețele de transport, culoare verzi, energie, datorii, bani pentru preoți etc. Și nu am adăugat la asta banii consiliilor județene pentru localitățile din R. Moldova care vin din proiectele de înfrățire, pe care, deocamdată, nu le-am contabilizat.

Deci, suma este fără precedent. Ideea e: de ce faci asta? Care e scopul? Trei miliarde de euro nu mai sunt joacă. Și eu cred, sau mai degrabă sper, că este un plan elaborat și bine gândit al relației bilaterale, în ciuda iluziilor „moldoveniste” pe care le încearcă unii sau alții… Rămân în continuare la concluzia pe care am lansat-o în ultima noastră discuție: nu există vreun moment mai favorabil după căderea URSS-ului ca Bucureștiul și Chișinăul să își asume cu adevărat un proiect comun. Când ai o conjunctură geopolitică atât de favorabilă și pui în mișcare 3 miliarde de euro pe an, ar fi eșecul unei întregi generații politice, de pe ambele maluri ale Prutului, să fie altfel… ”, a spus profesorul Dungaciu.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

 1. 2 miliarde de euro?
  -puteam cumpara o tzara africana,
  cu fulgi cu tot,
  Ciad
  de exemplu.

  (azi am vazut in Bucuresti 1 pigmeu,
  arata ca la Antipa!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE