EDUCAȚIEPreședintele Academiei Române: Școala temeinică nu se poate face la distanță, prin...

Președintele Academiei Române: Școala temeinică nu se poate face la distanță, prin intermediul aparatelor. Ideea școlii superioare a fost neștirbită nici pe vremea ciumei

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a fost invitatul ceremoniei de deschidere a noului an universitar de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, iar cu această ocazie a pledat pentru comunicarea directă dintre profesor și student, informează agenția Basilica.

„Școala temeinică nu se poate face la distanță, prin intermediul aparatelor”, a spus el. Chiar dacă avem mijloacele tehnice pentru a continua procesul educațional de la distanță pentru o perioadă, acestea nu trebuie să înlocuiască ceea ce este educația de milenii. „Viața omenească, cu pandemie sau fără pandemie, nu se poate desfășura în afara școlii, a universității”, a afirmat Președintele Academiei, reiterând ceea ce a declarat în interviul acordat R3Media la începutul lunii septembrie.

„Un curs magistral prin care un profesor se adresează minților și sufletelor ascultătorilor și privitorilor, prin care ochii se privesc în ochi, prin care inflexiunile vocii au culoarea lor naturală, nealterată, nu are egal cu nimic pe lumea asta”, a spus Ioan-Aurel Pop.

„Seminariile și laboratoarele cu oameni reali și cu obiecte tangibile în timpul cărora se poate simți aievea mirosul sulfului, ori se poate pipăi un pergament sau sigiliu pe care dascălul le arată și face să circule ediția princeps a Poemelor luminii (de Lucian Blaga – n.r.), nu pot fi înlocuite cu nimic”, a adăugat el.

„Când toate acestea vor fi obturate de surogate, cu pandemie sau fără, atunci oamenii vor fi cu totul altfel decât suntem noi astăzi”, a avertizat academicianul.

De aceea, „organizarea instruirii în aceste vremuri de pandemie înseamnă pregătirea studenților si profesorilor pentru revenirea la normalitate”.

Profesorul a evocat ciuma care a lovit în 1586 universitatea clujeană. După pauza impusă de aceasta, cursurile instituției au continuat la fel ca înainte: „Ideea școlii superioare a rămas neștirbită, n-a fost forță pe lumea aceasta ca să o oprească definitiv”, a spus fostul rector al Universității Babeș-Bolyai.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate