Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat că Marile Puteri i-au impus țării sale o alegere: fie acceptă planul franco-german pentru Kosovo, care implică recunoașterea de facto a independenței provinciei, fie va fi izolată economic și politic în Europa.
El a recunoscut, astfel, că Serbiei i s-a pus în față un ultimatum. Vucici s-a întâlnit vineri, cu reprezentanții SUA, UE, ai Germaniei, Franței și Italiei, pentru a discuta despre Kosovo.
Alegerea pe care o avem este astfel: fie izolare, sancțiuni, dar nicio sancțiune nu este mai mare decât retragerea investițiilor, lucru pe care mi l-au spus deschis, de trei ori. Sau, de cealaltă parte, acceptăm totul imediat, ceea ce înseamnă admiterea Kosovo în rândul ONU. Eu sunt de partea compromisului, atâta timp cât putem lupta”, a declarat el în fața națiunii, citat de B92.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Vucici s-a declarat gata să demisioneze, dacă este nevoie.
„Oricum, acesta este ultimul meu mandat. Îmi cunosc îndatoririle. Dacă este nevoie să salvăm statul și să câștigăm timp, nu voi ezita. Trăiesc pentru țara mea, sunt soldatul ei și voi face ce este în interesul său, la un moment dat”.
Acesta a reiterat ideea de a renunța la președinția țării într-o întâlnire cu liderii partidului său.
Vucici a spus că totul trebuie privit în contextul războiului din Ucraina. Occidentalii vor să se asigure că totul „este în ordine” în Europa pentru a putea învinge Rusia.
Președintele sârb a spus că planul franco-german propus țării sale a fost acceptat și de țările din UE care nu au recunoscut independența Kosovo, inclusiv România.
Totuși, el a remarcat că nu se mai pune problema recunoașterii Kosovo de către țara sa, dar în același timp, i se cere acceptarea intrării Priștinei în ONU, care înseamnă, de facto, același lucru.
Vucici a invocat nevoia ca Parlamentul să se pronunțe asupra ultimatumului, ba chiar „poporul și alte instituții”, dând impresia unui referendum pe temă.
rusii nu vor rata momentul de a declansa un focar de conflict in Europa, in care aparent sa nu fie implicati, pe modelul sua in ucraina.