luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATESerbia a primit un ultimatum din partea marilor puteri pentru a recunoaște...

Serbia a primit un ultimatum din partea marilor puteri pentru a recunoaște independența Kosovo?

Vineri, reprezentanții a cinci mari puteri au venit la Belgrad pentru a discuta cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, despre situația din Kosovo.

Astfel, la Belgrad au sosit reprezentantul UE Miroslav Lajčak, trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, Jens Plettner, consilierul pentru politică externă al cancelarului Germaniei, Emmanuel Bonne, consilier pentru politică externă al președintelui Franței și Francesco Talo, consilier pentru securitate și politică externă al Giorgiei Meloni.

Deocamdată, părțile implicate s-au limitat la a exprima poziții generale despre ce s-a discutat la întâlnire, dar presa sârbă afirmă că președintelui Vucici i s-a pus în față un ultimatum.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Fie Serbia va accepta planul „Macron-Scholz” pentru Kosovo, fie vor exista consecințe, inclusiv sancțiuni economice împotriva Belgradului, scrie B92.

După întâlnire, președintele Vucici s-a limitat la a declara că „a fost o conversație foarte dificilă”. Indirect, el a admis că vor fi „provocări” în fața Belgradului, dacă nu va accepta planul respectiv.

La rândul său, Miroslav Lajcak, trimisul special la UE pentru relația Belgrad – Priștina, a declarat că discuțiile au fost „intense” și că președintele Vucici s-a declarat dispus să ia „decizii dificile în interesul păcii și ale perspectivelor europene ale Serbiei”.

Reamintim că planul Macron-Scholz pentru Kosovo prevede acceptarea de către Serbia a independenței Kosovo, ceea ce s-ar traduce, concret, prin oprirea accesului Kosovo în organismele internaționale, inclusiv ONU. Accederea Kosovo în ONU și celelalte organizații internaționale ar însemna, recunoașterea „de facto” a independenței de către Serbia, fără o declarație formală.

Cele cinci țări din UE care nu recunosc Kosovo, inclusiv România, ar trebui să recunoască independența provinciei, pentru a lăsa Serbia izolată.

În schimb, pentru aceste cedări, Serbia ar primi ajutoare economice și financiare din partea UE, „pentru a deveni o forță în regiune”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. am convingerea ca de data asta rusii nu-i vor lasa din mana pe sarbi, chiar daca poate ar fi tentati sa mearga pe mana UE. La bombardamentele NATO din anii 90 nu mai aveau forta sa se implice, dar acum e altfel.

  2. Deci Occidentul moralist spune așa:

    1, suveranitatea e rea dacă vorbim de Serbia. Minoritatea albaneză are drept de autodeterminare.
    2. suveranitatea e bună dacă vorbim de Ucraina. Minoritatea rusă nu are drept de autodeterminare.

    Curat murdar!
    Claritate morală tip Papahagi, Bakonski, Pale / ologu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE