miercuri, octombrie 9, 2024
ACTUALITATEMircea Miclea: Pentru 3 săptămâni, profesorii au reprezentat conștiința cea mai lucidă...

Mircea Miclea: Pentru 3 săptămâni, profesorii au reprezentat conștiința cea mai lucidă a națiunii, semnalând rolul critic al educației

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a oferit un interviu pentru Edupedu.ro, unde a vorbit despre greva din sistemul de învățământ. Ieri, după mai bine de trei săptămâni, greva cadrelor didactice a luat sfârșit, reprezentanții sindicatelor anunțând suspendarea acesteia. Totuși, profesorii i-au acuzat pe sindicaliști că au luat o decizie peste capul lor și că au trădat.

„Principalele concluzii pe care cred că le putem trage în urma acestei greve sunt următoarele:

1. Greva a atras atenția asupra unei probleme naționale – educația – nu numai asupra revendicărilor salariale ale profesorilor. Societatea a simțit că, prin revendicările salariale, ei semnalează o problemă de interes național, calitatea educației, de aceea majoritatea populației s-a solidarizat cu greva. Pentru trei săptămâni, profesorii au reprezentat conștiința cea mai lucidă a națiunii, semnalând rolul critic al educației în prezent și în viitor. Într-o economie a cunoașterii, educația este principala resursă a prospertății și a progresului. Producerea și administrarea acestei resurse sunt critice, ea fiind mai importantă decât orice altă resursă. De aceea, atragerea atenției publice asupra ei este esențială și greva a reușit acest lucru. Deci solidaritatea constatată s-a datorat faptului că profesorii, reprezentând conștiința lucidă a națiunii, au atras atenția asupra importanței acestei probleme.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

2. Partidele actuale aflate la putere s-au dovedit incapabile de a rezolva problema. Ei au oferit doar o soluție paliativă. Ce înseamnă o soluție paliativă? O soluție paliativă este o soluție care remite temporar simptomele bolii, dar nu rezolvă boala. Prin urmare, această majorare salarială remite temporar un simptom, dar nu rezolvă problema majoră: criza educației.

S-a dovedit încă o dată că proiectul prezidențial „România educată” nu poate oferi nicio soluție; dimpotrivă, a acutizat și a cronicizat problemele din educație. Putem spune acest lucru, după aproape două mandate încheiate ale președintelui, care a făcut din educație proiectul personal.

3. Profesorii au înregistrat o victorie de etapă, dar ei trebuie să susțină în viitor nu numai drepturile lor salariale, ci și poziționarea educației în centrul dinamicii economice și sociale, cerând minimum 6% din PIB pentru educație. Ar trebui să susțină în continuare și salarizarea diferențiată în funcție de competențe, demonstrând ei înșiși că acestea, competențele, sunt criteriu esențial de repartiție a resurselor”, a spus profesorul Mircea Miclea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Ce înseamnă necinstea în Democrație …

    1. Problema este INTERNAȚIONALĂ, nu „națională”.

    2. Partidele nu contează. (Vă amintiți gluma chinezească: „În China, Partidul nu poate fi schimbat, dar politicile da; în Vest, poți schimba partidele, dar politicile NU.”) Cât veți avea Democrație, NU veți avea Învățământ.

    3. Victoria de etapă este a Democrației: au oprit greva. Ba o și declară terminată, după ce o numiseră inițial doar „suspendată”.

    P.S.

    Nici vorbă de „trădare” – se cheamă „jocul democratic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE