luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEDoliu în lumea muzicii. Celebra pianistă Ioana Maria Lupașcu a trecut la...

Doliu în lumea muzicii. Celebra pianistă Ioana Maria Lupașcu a trecut la Domnul, la doar 45 de ani

Ioana Maria Lupașcu, pianistă a Filarmonicii din Ploiești, a murit, joi, 31 august, după ce a pierdut lupta cu o boală necruțătoare.

Celebra pianist era internată la Institutul Oncologic din București.

„Cu sufletele îndurerate vă anunțăm că prietena și colega noastră, Ioana Maria Lupașcu, a plecat dintre noi.

Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București.

Gândurile noastre sunt alături de familie, prieteni și toți cei ce au cunoscut acest suflet pur, și îi asigurăm de tot sprijinul nostru în aceste momente dureroase. Sincere condoleanțe!”, a anunțat, pe Facebook, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești.

Vestea morții Ioanei Maria Lupașcu nu a rămas fără ecou.

„Ioana Maria Lupașcu, probabil cea mai mare pianistă ridicată de pe aceste meleaguri, a plecat la Domnul! Nu înainte de a-și da măsura geniului, cu nebănuite puteri, într-un concert la Ateneul Român, dedicat celor care suferă de boală sau îngrijesc bolnavii oncologici și celor din jurul acestora, organizat de Patriarhia BOR.

O mare artistă care nu a fost prețuită la valoarea ei, din cauza unor suflete mărunte care nu-i suportau strălucirea… Dumnezeu să te ierte și să te odihnească, suflet frumos!”, a scris, pe Facebook, publicistul Iulian Capsali.

Pianista Ioana Maria Lupaşcu s-a născut la 19 septembrie 1977, la Brăila. A început sa studieze pianul la vârsta de patru ani cu prof. Mircea Bogat, potrivit site-ului ioanalupascu.ro.

A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, apoi, în 2000, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, obţinând la susţinerea licenţei nota maximă. Tot în 2000 este admisă la Masterul „Virtuosity Level” la Conservatorul din Lausanne, Elveţia.

După câteva luni s-a mutat în Italia, devenind timp de trei ani studentă, la Academia Europea di Musica, a marelui pianist Lazar Berman. După încheierea masterului de trei ani de zile în perfecţionare solistică, a continuat să lucreze cu maestrul Berman până la moartea acestuia, în 2005, iar cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o să-şi îmbogăţească mijloacele de expresie muzicală şi să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Maestrul Berman o definea drept „o solistă cu imense posibilităţi tehnice şi artistice”. În anul 2005 a revenit în România.

A fost câştigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri de pian naţionale şi internaţionale, dintre care Lira de Aur-Suceava (Premiul I, II, III), Concursul Naţional de Muzică – în anii copilăriei (Premiul I), ”Mihail Jora” Bucureşti (premiu special), Konzerteum – Grecia (Premiul III), Ferdi&Lili Statzer – Istanbul, Turcia (unde a câştigat şi Premiul ”Vedat Kosal”). A început o carieră solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveţia, Croaţia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.

Dumnezeu să o odihnească!

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate