duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATE„Turnătoria“ a fost legalizată de Parlament | Persoanele care raportează încălcări ale...

„Turnătoria“ a fost legalizată de Parlament | Persoanele care raportează încălcări ale legii vor fi protejate de stat: Autoritățile păstrează evidența tuturor raportărilor primite cu respectarea cerințelor privind confidențialitatea

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind protecția avertizorilor în interes public, care vizează persoanele care raportează încălcări ale legii, informează Agerpres.

Proiectul, inițiat de Guvern, stabilește cadrul general în materia protecției persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanelor juridice de drept privat. Camera Deputaților este for decizional.

Proiectul vizează transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Legea reglementează procedura de primire, de examinare și soluționare a raportărilor, drepturile și obligațiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informații privind încălcări ale legii, măsurile de protecție a acestora, obligațiile autorităților, instituțiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum și persoanelor juridice de drept privat, drepturile persoanelor vizate, precum și atribuțiile autorităților competente“, se precizează în proiect.

Actul normativ nu se aplică raportărilor privind încălcări ale normelor în materie de achiziții publice în domeniile apărării și securității naționale.

Cine poate „raporta”?

Legea se aplică persoanelor care efectuează raportări și care au obținut informații referitoare la încălcări ale legii, într-un context profesional. Acestea sunt: lucrătorii, persoanele care desfășoară o activitate independentă, în înțelesul art.49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, acționarii și persoanele care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei întreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, voluntarii și stagiarii, precum și orice persoană care lucrează sub supravegherea și conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a încheiat contractul, a subcontractanților și a furnizorilor acesteia.

Potrivit proiectului, raportarea privind încălcări ale legii se efectuează, în principal, prin intermediul canalelor interne de raportare existente. Avertizorul poate alege, însă, între canalul intern de raportare și canalul extern de raportare. La alegerea canalului de raportare, avertizorul poate lua în considerare aspecte precum: a) existența riscului de represalii, în cazul raportării prin canalele interne; b) imposibilitatea remedierii încălcării în mod eficace prin intermediul canalelor interne de raportare.

Cum trebuie trimis raportul?

Raportarea se face în scris, pe suport de hârtie sau în format electronic, prin comunicare la liniile telefonice sau prin alte sisteme de mesagerie vocală, sau prin întâlnire față în față, la cererea avertizorului în interes public.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Raportările se înscriu într-un registru, în format electronic, și vor cel puțin: numele și prenumele, datele de contact ale avertizorului în interes public, contextul profesional în care au fost obținute informațiile, persoana vizată, dacă este cunoscută, descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul unei autorități, instituții publice, oricărei alte persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanei juridice de drept privat, precum și, după caz, probele în susținerea raportării, data și semnătura, după caz.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Autoritățile, instituțiile publice, alte persoane juridice de drept public, de drept privat păstrează evidența tuturor raportărilor primite cu respectarea cerințelor privind confidențialitatea. Raportările se păstrează 2 ani, apoi se distrug.

Autoritățile competente să primească raportări privind încălcări ale legii sunt: autoritățile și instituțiile publice care au dispoziții legale speciale în acest sens, precum și Agenția Națională de Integritate.

„Avertizorul în interes public care efectuează o raportare sau divulgare publică a unor informații privind încălcări ale legii nu încalcă dispozițiile legale sau clauzele contractuale privind divulgarea de informații și nu răspunde pentru raportarea sau divulgarea publică a unor astfel de informații, cu condiția să fi efectuat o raportare sau divulgare publică în condițiile prezentei legi și să fi avut motive întemeiate să creadă că raportarea sau divulgarea a fost necesară pentru dezvăluirea unei încălcări a legii“, mai prevede proiectul.

„Este interzisă orice formă de represalii împotriva avertizorilor în interes public, amenințări cu represalii sau tentative de represalii“, mai stipulează actul normativ.

Proiectul prevede și mai multe sancțiuni contravenționale, amenzi, care vor fi aplicate celor care nu respectă aceste prevederi, conform Știripesurse.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate