sâmbătă, septembrie 23, 2023
ACTUALITATEPreședintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, despre imnul Ținutului Secuiesc:...

Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, despre imnul Ținutului Secuiesc: Este dreptul etnicilor maghiari de a-și folosi simbolurile

Intonarea de către jucătorii naționalei României a imnului secuiesc după meciul cu Ungaria este dreptul constituțional al etnicilor maghiari de a-și folosi simbolurile, susține președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, conform Rost.

Momentul în care a izbucnit scandalul este „extrem de delicat”, deoarece societatea românească trece prin mai multe crize paralele, precum criza prețurilor și războiul din Ucraina, spune Csaba Asztalos într-o declarație pentru publicația Maszol.

Președintele CNCD susține, potrivit sursei citate, că unii lideri de opinie, politicieni români, au încercat să scoată capital din incident, în timp ce alții au încercat „doar” să împiedice „un partid sau altul să exproprieze anti-maghiarismul”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul Sportului din România, Eduard Novak (UDMR), a reacționat la scandalul iscat după meciul de la Campionatul Mondial de hochei pe gheață dintre România și Ungaria, încheiat cu victoria maghiarilor (2-4).

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„După meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte. Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, scrie ministrul, pe Facebook.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul Geografie elementară de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Jurnalistul TVR Emil Hossu-Longhin a fost martor ocular la momentul care a inflamat spiritele după meciul de hochei Ungaria-România și explică întregul context. „Eu nu i-am văzut pe jucători cântând imnul respectiv. Ei doar au stat în fața galeriei când se fredona acel cântec, e o tradiție a lor, nu ceva provocator”, spune el.

„Să începem cu ce e mai important legat de acest ultim meci: jucătorii nu au cântat nimic! Eu nu i-am văzut cântând. Apoi, ca să detaliez un pic, momentul respectiv s-a repetat la finalul fiecărei partide.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Este, de fapt, un obicei moștenit din campionatul intern: suporterii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi cântă acest cântec, iar jucătorii de origine maghiară stau pe gheață și se uită la galerie. E felul lor de a le mulțumi fanilor pentru susținere (…)

La meciurile României au fost vreo 70 de suporteri, cam așa. Dintre ei, 50-60 erau toți veniți din aceeași zonă, Harghita – Covasna. Și la fiecare final de meci a fost acest ritual. În hochei nu se cântă imnurile la început, ci după meci, când se intonează doar imnul echipei câștigătoare.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Noi n-am câștigat niciun meci, nu s-a intonat imnul României, dar există acest obicei ca jucătorii să vină în fața galeriei, iar suporterii să fredoneze acel cântec al Ținutului Secuiesc. Așa a fost la toate cele 4 meciuri, nu doar la ultimul, cel care a declanșat scandalul”, a declarat Hossu-Longhin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

  1. ETNICI DE ORICE NAȚIE CARE TRĂIESC ÎNTR-O ȚARĂ STRĂINĂ (DUPĂ PĂREREA LOR !) SUNT OBLIGAȚI PRINTR-O LEGE NUMITĂ CONSTITUȚIE,SĂ RESPECTE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE ACEA ȚARĂ ! I-AȚI MAGHIARIZAT PE SECUI ȘI ACEȘTIA CA PROȘTI VĂ SUSȚIN ABERAȚIILE VOASTRE ANTI ROMÂNEȘTI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate