marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEA pornit tăvălugul! Alți 13 preoți din Republica Moldova părăsesc biserica subordonată...

A pornit tăvălugul! Alți 13 preoți din Republica Moldova părăsesc biserica subordonată Rusiei și se alătură Mitropoliei Basarabiei. Încă 50 îi vor urma săptămânile viitoare

După ce preotul Vetcislav Cazacu a anunțat că a trecut la Biserica Ortodoxă Română, alți 13 preoți din Republica Moldova au anunțat acum să se vor alătura Mitropoliei Basarabiei, conform Radio Europa Liberă.

Unul dintre preoții care deja a trecut în acte la Mitropolia Basarabiei este Andrei Oistric, din satul Malcoci, raionul Ialoveni. El este paroh la biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”. Până de curând, acesta a fost decan al Facultății de Teologie Pastorală la Academia de Teologie Ortodoxă, parte a Mitropoliei Moldovei.

„Am făcut studii la Suceava și la București și întotdeauna am fost mai aproape de Mitropolia Basarabiei. Mai mult de jumătate din viața mea am oferit-o învățământului teologic: 13 ani am fost profesor, preot spiritual și director adjunct la Seminarul teologic liceal de fete „Regina Maria” și alți 12 ani am lucrat la Academia de Teologie, dintre care 10 ani am fost decan. Sentimentele mele pentru ortodoxia românească nu erau un secret. Toți colegii și învățăceii mei au știut acest lucru”, a spus preotul pentru Europa Liberă.

Preotul Malcoci a mai precizat că Biserica Rusă i-a fost ca o mamă, însă ca o mamă vitregă.

Alte 50 de parohii vor să treacă la Mitropolia Basarabiei

Părintele Ion Marian precizează că, în viitorul apropiat, alte 50 de parohii vor veni în sânul Bisericii Ortodoxe Române.

„Parohiile care vor să adere la Mitropolia Basarabiei sunt într-un număr impresionant, dar să vedem cum fac pașii. S-au adresat deja în jur de 50. N-aș putea să vă dau nume, pentru că așa a fost înțelegerea, ca să nu fie tulburare. Unii sunt de pe lângă Mitropolitul Moldovei Vladimir. Anumite parohii sunt acum în proces de trecere, la etapa de documentație”, a spusreprezentatul Mitropoliei Basarabiei, parohul Ion Marian.

Migrația către Biserica Ortodoxă Română vine în contextul în care, în luna septembrie, mitropolitul Vladimir i-a transmis patriarhul Kiril o scrisoare în care îi relata faptul că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove pierde teren în fața Mitropoliei Basarabiei. El i-a spus chiar că soarta Republicii Moldova a fost deja hotărâtă de marile puteri în sensul că se va uni cu România într-un viitor foarte scurt.

Ulterior, Mitropolia Basarabiei și-a manifestat deschiderea față de numărul mare de clerici care vor să vină în Biserica Ortodoxă Română.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE