sâmbătă, decembrie 9, 2023
ACTUALITATEPremierul Nicolae Ciucă spune, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, că ține...

Premierul Nicolae Ciucă spune, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, că ține legătura permanent cu românii din Ucraina, „să le asigurăm tot ceea ce au nevoie”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, în care afirmă că Guvernul susține milioanele de români care locuiesc în afara țării.

El a spus că aceia care doresc să se întoarcă acasă, sunt bineveniți s-o facă, informează un comunicat de presă al Guvernului.

„Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoșești, tradiții și identitate culturală se simt legați sufletește de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara granițelor.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Prin ceea ce sunt, prin contribuția la imaginea României în lume, trăirile lor și apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoționante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conștientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potențialul ei.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Sunt milioane de români în afara țării. În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei. Promovăm, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întărirea legăturilor cu comunitățile istorice românești şi susținerea lor pentru păstrarea identității naționale, prin proiecte educaționale şi culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă şi mediul academic.

De asemenea, prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca și românii din afara granițelor să se bucure de drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură.

Avem români capabili și talentați, atât în țară, cât și răspândiți în întreaga lume. Cei care își doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experiența și priceperea lor sunt bineveniți să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze și să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja pași importanți pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelență din afara țării în organizații publice de cercetare, care vor deveni centre de excelență, dar și în alte proiecte de vârf care să reunească talentele și cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administrației publice.

Vrem, totodată, ca românii care aleg să muncească în afara granițelor să fie respectați și să li se respecte drepturile prevăzute în legislația țărilor în care muncesc și am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România și Italia va fi urmat de demersuri similare și cu alte state din Uniunea Europeană și nu numai”, a scris Ciucă.

În final, premierul a amintit și de românii din Ucraina, prinși în mijlocul războiului din această țară.

„Și, nu în ultimul rând, având în vedere situația dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, ținem permanent legătura și suntem alături de comunitatea de români din această țară, să le asigurăm tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă față tragediei războiului și crizelor conexe acestui conflict.

Suntem alături de toți românii de pretutindeni. La Mulți Ani, tuturor!”, a încheiat Nicolae Ciucă.

Ziua Românilor de Pretutindeni este prăznuită în ultima duminică din luna mai, conform Legii 101/2015. Inițial, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită în aceeași zi cu Sf. Andrei, ocrotitorul României.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE