PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a spus în mesajul său de 1 decembrie că Ziua Națională constituie un bun prilej de „a reflecta, în mod sincer şi fără erupţii patriotarde, asupra felului în care ne raportăm faţă de ţara noastră, faţă de identitatea şi valorile noastre naţionale”, informează Basilica.
El a spus că 1 decembrie „ne aduce aminte de miracolul pe care l-a făcut Dumnezeu cu poporul român în anul 1918”. Episcopul Hușilor îndeamnă oamenii să-și iubească țara așa cum își iubesc părinții.
„Ar trebui să ne iubim ţara, aşa cum ne iubim părinţii. Copilul care îşi iubeşte părinţii niciodată nu îi va înşela, niciodată nu îi va calomnia, niciodată nu îi va dispreţui, niciodată nu va profita, în chip samavolnic, de bunătatea şi dragostea lor, niciodată nu îi va fura, niciodată nu îi va renega, niciodată nu le va pune la îndoială zestrea lor spirituală, niciodată nu le va contesta obârşiile, niciodată nu se va ruşina cu/de ei, niciodată nu îi va necinsti prin atitudini reprobabile din punct de vedere moral, niciodată nu va fi ipocrit faţă de ei, niciodată nu va face promisiuni deşarte, niciodată nu îi va vicleni, niciodată nu îi va neglija, niciodată nu îi va părăsi atunci când sunt suferinzi şi slabi, niciodată nu va pune interesul propriu deasupra de binele şi bucuria lor, niciodată nu va căuta să-i stoarcă, în mod ilicit, de resursele lor patrimoniale. Cu alte cuvinte, întotdeauna „îi iubim ca pe lumina ochilor”, aşa cum frumos ne exprimăm atunci când cineva ne este foarte drag şi dă valoare reală vieţii noastre”, a declarat PS Ignatie.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Ierarhul a precizat că România nu are nevoie de lingușeli sau de ochi plânși ai unei dragoste fățarnice.
„Ţara nu are nevoie să fie linguşită pentru a avea motive să o iubeşti. Ţara nu are nevoie de ochii plânşi ai unei dragoste făţarnice, ca în felul acesta să-i păcăleşti pe cei din jurul tău că-ţi pasă de ea. Are nevoie de credinţă, de cinste, de hărnicie, de respect pentru valorile culturale şi spirituale, de minţi luminate, de luciditate, de bun simţ, de meritocraţie, de spirit critic, de civilitate, de unitate şi de armonia constitutivă între generaţii”, a conchis el.