marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEPartidul AUR: Liberalizarea pieței de energie, o bătaie de joc la adresa...

Partidul AUR: Liberalizarea pieței de energie, o bătaie de joc la adresa românilor

Liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie și felul în care este pusă în practică de către operatorii de pe piața de energie, sub oblăduirea directă a Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și a factorilor decizionali din Ministerul Energiei, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor români, anunță partidul AUR într-un comunicat de presă trimis pe adresa redacției R3Media.

„Cu atât mai revoltător este faptul că anunțul oficial al ANRE privind scumpirea, între 13% și 26%, a prețului la energia electrică a fost făcut public pe 24 Decembrie, în Ajunul Crăciunului (cu doar 7 zile înainte de intrarea în vigoare!), o zi aleasă parcă deliberat pentru ca un astfel de anunț să treacă aproape neobservat de către cetățeni.
Impunerea noilor prețuri, asimilate „serviciului universal”, este cu atât mai insultătoare în condițiile în care: în ultimii treizeci de ani, în țara noastră a fost construită o singură centrală electrică – cea de la Brazi; ANRE a aprobat toate majorările de tarife cerute de către distribuitori, fără să solicite realizarea de investiții; companiile de stat, precum Electrica și Romgaz, au suferit și suferă în continuare de pe urma managementului veșnic dezastruos”, sună poziția Partidului AUR.

Formațiunea lui George Simion și Claudiu Târziu notează că „șapte state membre ale Uniunii Europene practică un preț inferior al energiei electrice pentru consumatorii casnici, comparativ cu România, între aceste state numărându-se Ungaria, Bulgaria sau Olanda, dar în condițiile în care venitul pe cap de locuitor în țara noastră este al doilea cel mai mic din spațiul comunitar”.

„În acest context, solicităm public:
1) Crearea unei comisii de anchetă parlamentară în privința modului în care a fost adoptată o asemenea decizie care afectează în mod direct bugetul fiecărei gospodării din România.
2) Destituirea urgentă, de către Parlament, a conducerii actuale ultra-politizate a ANRE și desemnarea unei noi conduceri – profesioniste și neînregimentate politic.
3) Interpelarea Ministrului Energiei în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului.
În ceea ce îi privește pe operatorii controlați de statul român, în principal Hidroelectrica, Electrica și Romgaz, le solicităm acestora să mediatizeze intens și transparent oferte de costuri, în termeni rezonabili și fundamentați economic”, se încheie luarea de poziție a AUR.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE