ACTUALITATEPremierul Georgiei condamnă „atacul fără precedent” împotriva Patriarhului Ilia și Bisericii Ortodoxe

Premierul Georgiei condamnă „atacul fără precedent” împotriva Patriarhului Ilia și Bisericii Ortodoxe

Prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili s-a întâlnit marți cu Preafericitul Părinte Ilia la sediul Patriarhiei din Tbilisi, la o săptămână după ce a fost numit la conducerea Guvernului, exprimându-și admirația față de Patriarh și a dezaprobând calomniile aduse în spațiul public la adresa Bisericii Ortodoxe, coform Basilica.

Irakli Garibashvili a spus că întâlnirile cu Patriarhul sunt mereu „o mare bucurie” și „o mare onoare”. Exprimând întregul sprijin față de Biserică, șeful guvernului din Georgia a făcut referire la „atacul fără precedent împotriva Bisericii și a Patriarhului însuși”.

„Am văzut și am auzit o cascadă de calomnii fără precedent, lucru care, desigur, este inacceptabil, anti-statal și ostil și nu servește interesele poporului nostru și Bisericii.

Și astăzi îmi exprim marele respect, profunda smerenie și dragoste față de patriarhul nostru, pentru Biserică și Patriarhie ca întreg.”

Patriarhul Ilia al II-lea a fost desemnat de CNN în 2010 „persoana cea mai de încredere din Georgia”. În noiembrie 2013 a obținut cel mai mare grad de încredere într-un sondaj al Institutului Național Democratic pentru Afaceri Internaționale. Totuși, în ultimii ani, în special în mediul online, au apărut diverse defăimări și dezinformări la adresa Bisericii Ortodoxe din Georgia – situație similară și cu fenomenul de amploare anti-Biserică din România.

Într-un mesaj de Crăciun, Patriarhul Ilia atrăgea atenția asupra riscului pe care îl cauzează libertatea de exprimare, mai ales pe platformele de socializare, în forma discursului instigator la ură (hate speech), dezinformării și defăimării.

„Libertatea de exprimare este unul dintre cele mai importante drepturi ale publicului, care permite oricărui cetățean să-și exprime opinia public prin mass media și rețelele de socializare ceea ce creează un sentiment de libertate personală și creează o oportunitate de împărtășire a opiniei publice cu ceilalți. Însă, din nefericire, unii oameni schimbă realitatea și abuzează de libertatea de exprimare.

Astăzi, oamenii nu evită să-i insulte sau să-i umilească pe ceilalți. Falsitățile și cuvintele urâte au devenit o obișnuință comună.

Este o mare greșeală. Cuvântul are o forță neobișnuită, atât pozitivă, cât și negativă. Cuvântul poate da cuiva viață sau poate fi același cu moartea. Mai mult, niciunul dintre cuvintele noastre nu dispare și vor fi circumstanțele noastre incriminatoare în fața lui Dumnezeu.”, spunea Preafericitul Părinte.

Aproximativ 83-86% din populația Georgiei este de confesiune ortodoxă, procent similar cu cel al României.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...