duminică, iulie 14, 2024
ACTUALITATEPremieră expozițională în Olanda: Expoziţia "Dacia! Regatul aurului şi argintului" s-a deschis...

Premieră expozițională în Olanda: Expoziţia “Dacia! Regatul aurului şi argintului” s-a deschis la Drents Museum din Assen

Expoziţia “Dacia! Rijk van goud en zilver” / “Dacia! Regatul aurului şi argintului” s-a deschis la Drents Museum din Assen din Olanda,comori arheologice româneşti de origine geto-dacică ajungând să fie cunoscute publicului olandez, anunță pe pagina sa de Facebook, Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Este o premieră expozițională în mediul cultural olandez, fiind pentru prima dată când obiecte arheologice unicat provenind din patrimoniul național al României sunt prezentate într-o expoziție aici, în Țările de Jos

Prezentă la unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee olandeze, Drents Museum, din oraşul Assen, Olanda, Raluca Turcan afirmă că evenimentul expoziţional este unul de înaltă ţinută, Dacia fiind într-adevăr un regat al aurului şi argintului, “lăsându-ne o moştenire culturală impresionantă, pe care România e dornică să o împărtăşească Europei şi lumii.”

“M-am aflat ieri într-unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee olandeze, Drents Museum, din oraşul Assen, care şi-a deschis porţile, cu generozitate, pentru un extraordinar tezaur românesc – expoziţia “Dacia! Rijk van goud en zilver” / “Dacia! Regatul aurului şi argintului”. Este un eveniment de înaltă ţinută, prin care comori arheologice româneşti de origine geto-dacică ajung să fie cunoscute publicului olandez. (…) Dacia a fost într-adevăr un regat al aurului şi argintului, lăsându-ne o moştenire culturală impresionantă, pe care România e dornică să o împărtăşească Europei şi lumii. Salut prin urmare această frumoasă dovadă a dialogului intercultural dintre România şi Ţările de Jos prin intermediul artei antice de pe teritoriul ţării noastre”, a scris Raluca Turcan, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Ministrul Culturii spune că expoziția curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecțiile a 18 muzee românești. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure și constituie cea mai reprezentativă selecție de bunuri din metale prețioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.

“Ca ministru al Culturii, vreau să felicit din inimă Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents pentru colaborarea în realizarea acestui act cultural! Meritul colaborării este cu atât mai mare cu cât expoziția a fost realizată într-o perioadă foarte scurtă de timp, în șapte luni, ceea ce e neobișnuit pentru organizarea expozițiilor internaționale cu bunuri de o asemenea valoare. Când două muzee se bazează însă pe încredere și profesionalism, câștigă cultura și publicul iubitor de cultură.

Expoziția curatoriată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents cuprinde elemente ce provin din colecțiile a 18 muzee românești. Mulțumesc pe această cale managerilor și profesioniștilor din aceste instituții. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure și constituie cea mai reprezentativă selecție de bunuri din metale prețioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.

Este o premieră expozițională în mediul cultural olandez, fiind pentru prima dată când obiecte arheologice unicat provenind din patrimoniul național al României sunt prezentate într-o expoziție aici, în Țările de Jos. Sunt sigură că cele șase luni de zile ale acestei expoziții vor fi prilej de încântare pentru vizitatori și ocazie pentru mai buna cunoaștere a comorilor antice ale României.

A fost o plăcere să mă aflu în Drenthe, în această regiune a Olandei despre care Vincent van Gogh spunea că e atât de frumoasă încât îl copleșește. Mulțumesc directorului Muzeului Național de Istorie a României, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu pentru conceperea și realizarea acestei expoziții. Este un om care știe să adune în jurul lui profesioniști și împreună să îmbogățească și să valorifice patrimoniul cultural românesc.

Mulțumesc gazdelor și prietenilor noștri olandezi – Marco Out, primarul orașului Assen și Harry Tupan, directorul Muzeului Drents – precum și E.S domnului Lucian Fătu, ambasador al României în Regatul Ţărilor de Jos și scriitoarei olandeze de origine română, Mira Feticu, pentru susținere și doresc să continuăm acest dialog intercultural!” mai scrie Raluca Turcan.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Un istoric german zicea că sîntem singurul popor ce ne-am scris istoria în propriul aur.
    Dacia ca Dacia, dar ceea ce-i însemnat în istoria noastră este preistoria pînă la, și, Epoca Bronzului. Desigur acel trecut ne este ascuns sau se dă de-nțeles că n-ar avea nimic de-a face cu noi. Iată ce frumos vorbesc străinii (New York Times legat de o expoziția “The Lost World of Old Europe: the Danube Valley, 5000-3500 B.C.,”) desprea acele vremuri:
    Before the glory that was Greece and Rome, even before the first cities of Mesopotamia or temples along the Nile, there lived in the Lower Danube Valley and the Balkan foothills people who were ahead of their time in art, technology and long-distance trade.

    For 1,500 years, starting earlier than 5000 B.C., they farmed and built sizable towns, a few with as many as 2,000 dwellings. They mastered large-scale copper smelting, the new technology of the age. Their graves held an impressive array of exquisite headdresses and necklaces and, in one cemetery, the earliest major assemblage of gold artifacts to be found anywhere in the world.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE