România și-a informat partenerii din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis la șefia Alianței Nord-Atlantice. Acest lucru a fost confirmat de jurnalista Jennifer Jacobs de la Bloomberg.
„România a anunțat alți membri NATO că intenționează să-și nominalizeze președintele, Klaus Iohannis, drept candidat la funcția de secretar general al NATO
Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca următor secretar general“, a scris ea pe X.
Scoop: Romania has notified other NATO members that it plans to nominate its president, Klaus Iohannis, as a candidate for NATO secretary general, per @nat_droz @PeterMartin_PCM. Will complicate other allies’ effort to install Mark Rutte as the next secretary general.
— Jennifer Jacobs (@JenniferJJacobs) February 22, 2024
Întrebat despre acest lucru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că Executivul nu are date despre această nominalizare.
„Am văzut, împreună cu dumneavoastră. E o dezvoltare a unui subiect chiar în această după amiază despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi de-ai dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes, nu numai în România, evident. În clipa de faţă în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect“, a spus Mihai Constantin, potrivit Agerpres.
Paradoxal, reprezentanții NATO nu au confimat informația. Aceștia au refuzat să comenteze informațiile Bloomberg, într-un răspuns pentru News.ro.
„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.
Cine anume a cerut in numele Romaniei asa ceva? Probabil e informatie clasificata!:)
O gluma de prost gust.
Da, doamnă istoric: în Democrație nu e bine să ai „goluri” în CV!
Stânga americană nu pare la curent cu aspirațiile profesionale ale României (apropo: poporul ce zice ?). Și nici rușii pe care îi citează.
Având în vedere viitorul apropiat, n-ar fi bine ca șeful NATO să aibă țara mai departe de linia frontului ? Ori se face astfel ca să poată cere și el (de la înălțimea funcției!), precum Volodea, lupta până la eliberarea ultimei brazde ocupate vremelnic de inamic (adică, până la ultimul om) ?