ACTUALITATEPolonia vrea să salveze sistemul de pensii prin încurajarea FAMILIEI și a...

Polonia vrea să salveze sistemul de pensii prin încurajarea FAMILIEI și a natalității, cu banii din PNRR. România face exact pe DOS

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a lansat la 17 iunie curent, consultări publice privind proiectul Strategiei Demografice 2040. Pentru implementarea strategiei vor fi folosite fondurile accesate de la UE prin PNRR-ul polonez, informează siteul oficial al Guvernului de la Varșovia.

Strategia are drept scop creșterea natalității și menținerea unui echilibru demografic. Vor continua programele realizate cu succes de până acum, „500+” (alocația acordată pentru fiecare copil de 500 zloți), „Cardul Familiei numeroase” (card de reduceri considerabile la o gamă vastă de produse alimentare și nealimentare, care este acceptat în majoritatea rețelelor comerciale).

Programul „Dobry start” (acordarea alocației de 300 zloți, ca sprijin unic pentru toți elevii la începutul anului școlar. Alocația se acordă o dată pentru fiecare copil care frecventează școala până la vârsta de 20 de ani sau – în cazul copiilor cu dizabilități – până la vârsta de 24 de ani. Suportul este, de asemenea, disponibil pentru elevii din școlile postliceale. „Bebeluș+” (construirea de noi creșe). Urmează să fie implementată și o nouă lege care va crește asistența statului pentru familii, și anume, la nașterea fiecărui copil, familia va primi suma de 12.000 zloți pentru fiecare copil.

Guvernul polonez propune introducerea unor soluții pentru a spori flexibilitatea și stabilitatea muncii, în special pentru femeile însărcinate și mamele copiilor care au vârsta de până la 4 ani. Se va încuraja munca la distanță, iar angajatorii vor fi obligați să păstreze locul de muncă al părinților.

„Sunt fericit că, în conformitate cu datele existente, aproximativ 40% dintre polonezi își doresc cel puțin trei copii și aproape 98% vor să aibă copii. Baza este pregătită (pentru aceste măsuri)”, a spus Premierul Morawiecki.

Acesta a adăugat că din 2015, Guvernul a luat măsuri pentru întărirea familiei și creșterea demografică, dar încă mai trebuie lucrat, deoarece „într-o decadă sau două sistemul de pensii se va prăbuși și creșterea economică va încetini”.

Contrastul cu România nu poate fi mai evident. Deși România se confruntă cu o criză asemănătoare cu Polonia, puterea de la București nu ia în calcul sprijinirea familiei și întinerirea societății, dimpotrivă: se dorește creșterea vârstei de pensionare astfel încât oamenii să muncească până aproape de moarte.

Beneficiile pentru copii sunt înghețate, iar Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR  a adoptat măsuri care descurajează natalitatea. Rostul măsurilor care să stimuleze nașterile a fost explicat foarte clar de Academicianul Vasile Ghețău, sociolog și directorul Centrului pentru Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române.

În schimb, se vehiculează măsura impopulară și cu efecte periculoase pe termen lung pentru pacea socială de a se importa cetățeni din Asia.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

7 COMENTARII

 1. Dorule ,fiule,pensia trebuie sa aiba la baza vechimea in munca si contributivitatea.Iar dupa ce am vazut la Buzau cum niste haimanale agresau un om ,sub privirile ingaduitoare ale unor viitori beneficiari de pensie speciala la o varsta frageda ,de ce ne mai trebuie politie?Sa priveasca in timp ce oamenii cinstiti sunt agresati?Au fost in tara aste sute de cazuri de acest fel.De politie are nevoie acest regim de dictatura ca sa intre in biserici sa amendeze oamenii fara masca.Eu zic sa canti la alta masa ,ca de vrajeala suntem satui de 30 de ani.

   • Nu, pentru că le spun pensii de merit. Că mai sunt și nereguli, e evident, dar obsesia asta jenantă cu pensiile speciale pute a povestea cu chiaburii, reiterată de egalitarienii de rit nou, adică tagma frustraților, ca să prindă la alți proști, în special la ăia “rebelii” crescuți în puf dar cu probleme cu autoritatea, că ce le trebuie lor Poliție? Că dacă toți suntem egali, cum să câștige unul mai mult decât mine? Cum să merite mai mult unul cu responsabilități reale față de vreo oiță de Pipera care și-a rupt unghia în tastatură?

    • Pensiile speciale trebuie acordate pe baza unor merite speciale. Multi politisiti, militari etc fa cmunca de rutina sau de birou sau munca de teren fara pericole deosebite. Sunt de acord ca pentru actiuni si relaizari de exceptie se pot acorda remuneratii de exceptie! In niciun caz insa nu trebuie acordate privilegii unor categorii sociale numeroase numai ca fac parte din categoria politistilor, judecatorilor sau STS!
     Fiecare caz trebuie analizat si decis in mod individual! Nu la gramada!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate