joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEPolonia | O cântăreață care a spus că Biblia „a fost scrisă...

Polonia | O cântăreață care a spus că Biblia „a fost scrisă de oameni care beau prea mult vin și fumează iarbă“ e apărată de CEDO. Instituția europeană consideră că cele spuse nu reprezintă un „discurs motivat de ură“ și nici „intoleranță religioasă“

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Varșovia în cazul unei vedete pop poloneze, judecată în țara sa pentru „blasfemie“, după ce a spus că Biblia a fost scrisă de „oameni care beau prea mult vin și fumează iarbă“, relatează AFP, informează Agerpres.

Reclamanta, cântăreața Doda, „a făcut declarațiile în cauză (…) ca răspuns la întrebări despre viața sa privată, pe un ton frivol și cu un limbaj colorat destinat tinerilor săi fani“, declarații care nu fac parte nici dintr-un „discurs motivat de ură“, nici de „intoleranță religioasă“, afirmă CEDO într-un comunicat, care consideră această condamnare „pentru blasfemie (…) contrară Convenției“ Europene a Drepturilor Omului.

Întrebată despre religia ei de un site în 2009, Dorota Rabczewska, cunoscută în Polonia sub numele de Doda, a afirmat că ea crede într-o „putere superioară“, însă a afirmat că este mai convinsă de descoperirile științifice și nu de „povestiri (biblice) incredibile“ scrise de „persoane care beau prea mult vin și fumează iarbă“.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În urma sesizării a două persoane, ea a fost urmărită în justiție „pentru atingere adusă sentimentului religios“, o infracțiune pedepsită de articolul 196 din Codul penal în vigoare în Polonia, o țară foarte catolică.

În 2012, Doda a fost amendată cu 5.000 de zloți (circa 1.160 de euro) pe motiv că declarațiile ei erau „în mod deliberat insultătoare și disprețuitoare față de credincioși“, a mai spus CEDO.

Orice recurs al cântăreței în fața tribunalelor poloneze a eșuat.

Instanțele poloneze „nu au justificat însă cu motive suficiente ingerința în exercitarea de către (cântăreață) a dreptului său la libertatea de exprimare“, subliniază CEDO în comunicat.

Interviul conținea, în mod cert, „declarații de natură să șocheze sau să îngrijoreze anumite persoane“, admite CEDO, însă opiniile exprimate „sunt protejate de Convenție atâta timp cât nu incită la ură sau la intoleranță religioasă“.

De asemenea, nu s-a stabilit că declarațiile cântăreței Doda „au fost de natură să incite la violență, la ură sau intoleranță sau să justifice un astfel de comportament“, estimează CEDO, care a condamnat Polonia la plata a 10.000 de euro către cântăreață pentru prejudiciu moral, conform Știripesurse.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

5 COMENTARII

  1. dacă iți bați joc de LGBT că fac o virtute din sexul lor anal sau cu jucării sexuale de cauciucde penis precum lesbienele, faci inchisoare .

    dacă iti bați joc de Biblie, caștigi bani de la CEDO.

    Asta e „libertatea europeană”. Democrație și drepturile uomului, ma intelejeți

  2. Daca zicea “coranul a fost scris de unii care fumau iarba” nu patea nimic in Polonia, in schimb era condamnata de (m)UE pentru “islamofobie”. Imi este din ce in ce mai scarba de acest nou Soviet, numit UE. Partea buna e ca se va alege praful de UE in cativa ani. Partea proasta e ca, din pacate, ne vom scufunda impreuna cu ea, datorita slugilor care ne conduc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE