duminică, februarie 5, 2023
ACTUALITATEPeste 1.000 de vieți au fost salvate în Polonia, ca urmare a...

Peste 1.000 de vieți au fost salvate în Polonia, ca urmare a deciziei Tribunalului Constituțional de a interzice avortul din cauza unor posibile „probleme medicale“. Psiholog; Dreptul la viață nu ar trebui să depindă de diagnosticul de sănătate

Numărul avorturilor în Polonia a scăzut de zece ori în 2021, datorită introducerii unor noi reglementări care asigură o mai bună protecție a vieții în faza prenatală.

„Aceasta înseamnă că legea funcționează și permite salvarea unor persoane individuale”, a spus Magdalena Korzekwa-Kaliszuk, avocat, psiholog și CEO al Fundației Grupa Proelio.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, numărul avorturilor a fost de 1.076 în 2018, 1.100 în 2019 și 1.076 în 2020. În 2021, acest număr a scăzut la doar 107.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Korzekwa-Kaliszuk a subliniat că, în urma deciziei Tribunalului Constituțional din octombrie 2020, au fost salvați aproximativ 1.000 de copii, în principal cu suspectarea sindromului Down.

Până la pronunțare, legislația poloneză a protejat dreptul la viață, tot în faza prenatală, cu excepția a trei circumstanțe descrise în Legea Planificării Familiale. Conform acestor circumstanțe, avortul era permis dacă sarcina reprezenta o amenințare la adresa sănătății sau vieții mamei, în cazul violului sau incestului sau când exista o „probabilitate mare de afectare severă a fătului sau de o boală incurabilă care pune viața fătului în pericol”

După publicarea hotărârii, a treia premisă nu mai este valabilă din punct de vedere juridic.

„O lege bună are un impact pozitiv asupra atitudinilor oamenilor. Pe de o parte, întărește convingerea că dreptul la viață nu ar trebui să depindă de diagnosticul de sănătate. Pe de altă parte, lipsa posibilității de a ucide copilul din motive eugenice înseamnă că medicii nu mai au motive să propună sau să facă presiuni asupra părinților pentru a avorta”, a spus Kokrzewa-Kaliszuk.

Organizațiile și politicienii care pledează pentru o protecție juridică mai slabă a vieții copiilor nenăscuți susțin că, din cauza deciziei tribunalului, femeile poloneze au decis mai des să avorteze în străinătate. Potrivit deputatului Joanna Scheuring-Wielgus, există „mii” de astfel de cazuri. În același timp, nu a fost prezentată nicio dovadă a acestor declarații.

„Chiar dacă unii părinți au decis să-și omoare copiii, din cauza posibilității unei boli, în mod ilegal sau chiar în străinătate, majoritatea au decis să-l lase pe copil să trăiască, ceea ce este o victorie incontestabilă pe care a permis-o decizia Tribunalului Constituțional”, a spus Korzekwa-Kaliszuk, potrivit Remix News.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate