duminică, decembrie 3, 2023
ACTUALITATEPolitico scrie că România alături de patru țări din Est l-au umilit...

Politico scrie că România alături de patru țări din Est l-au umilit pe președintele Chinei, Xi Jinping. Diplomat: Chinezii cred că nu-i tratăm cu respect

Șase țări europene, între care și România, nu au trimis lideri de vârf la întâlnirea în format 17+1 organizată de președintele Chinei, Xi Jinping, ceea ce a constituit o umilință pentru acesta, scrie Politico.

Platforma „17+1” a fost creată de Beijing în 2012, cu scopul de a crea legături economice între China și 17 țări din centrul și estul Europei. Întâlnirea din acest an, care a avut loc marți, a arătat mai degrabă a „11+1”, scrie Politico, arătând că șase lideri de stat ai unor țări UE nu s-au prezentat la forum „pentru a-i prezenta omagii președintelui Xi Jinping”.

Președintele Chinei venise pregătit să propună dublarea importurilor de alimente din estul Europei pentru următorii cinci ani.

Conform politico, aceasta ar face parte din strategia de tip „Divide et impera” (Dezbină și stăpânește) a lui Xi, de a apela la sectorul agricol, unde economiile mai rurale și mai sărace din estul Europei se simt subminate de puternicele ferme din vestul Europei.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

În plus, președintele de la Beijing a promis să îmbunătățească procedurile vamale și a oferit perspectiva ca țările din estul Europei să primească vaccinuri chinezești împotriva coronavirusului.

Potrivit Politico, cele șase țări care nu au trimis reprezentant de vârf la forumul de marți sunt: Bulgaria, România, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania. Toate acestea fac parte din valul 2004 de aderare la NATO.

În loc de șefi de stat, aceste țări au fost reprezentate de miniștri. Din partea României a participat ministrul Economiei.

„E un semnal pe care l-am dat ca țară evitând o participare de nivel înalt”, au explicat pentru Digi24.ro surse oficiale.

Cu doar o zi înainte de summit, diplomații chinezi făceau presiuni în capitalele europene să trimită „reprezentanți la un nivel mai înalt”, potrivit unui diplomat din cele șase țări, scrie Politico.

„Chinezii cred că nu-i tratăm cu respect”, a spus diplomatul, sub protecția anonimatului.

Atât de mari au fost eforturile de a convinge liderii de stat să se prezinte la summit, încât Beijingul nu a anunțat forumul până marți la ora 6 AM (ora locală), când a admis că șefi de stat și „reprezentanți la nivel înalt” din 17 țări vor lua parte la întrunire.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate