Reputatul sociolog clujean Mircea Comșa, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a analizat intențiile de vot ale electoratului pe baza sondajelor prezentate până acum, dar și a evenimentelor din lumea politică, informează jurnalistul Liviu Alexa.
Potrivit sociologului, în turul 1 rezultatele pentru primele două locuri vor fi foarte strânse, diferența dintre George Simion (AUR) și Elena Lăsconi (USR) fiind foarte mică.
Astfel, Marcel Ciolacu ar putea termina pe primul loc, cu un procent între 20-24%, urmat de George Simion și Elena Lăsconi, ambii cu un procentaj situat între 16 și 20%.
„Ciolacu e aproape sigur pe primul loc, dar scorul obținut va fi probabil mai mic decât cel așteptat (asta și ca urmare a numărului mic de voturi pe care mă aștept să-l primească din diaspora).
Pe baza datelor existente nu pot spune cine va ocupa locul secund. Poate fi oricare dintre candidații Simion sau Lasconi. Totuși, sunt șanse puțin mai mari să fie Simion. Balanța va fi înclinată într-o parte sau alta în funcție de distribuția deciziilor alegătorilor care s-au decis sau se vor decide zilele acestea, duminică inclusiv. Cum numărul lor nu e deloc mic (~ 20%), oricare dintre cei doi candidați poate câștiga locul doi. Și nu în ultimul rând, ordinea finală va depinde de cum vor vota în realitate votanții din diaspora (pentru că nu am avut date de sondaj, în acest caz am folosit aproximări cu un grad relativ mai mare de incertitudine).
Ciucă ocupă locul patru. Lucrurile se mai pot schimba, dar probabilitatea să piardă această poziție în favoarea următorului clasat e totuși mică.
Pe locurile următoare se situează, în ordine descrescătoare, Georgescu, Geoană, Diaconescu, Kelemen și Terheș. Diferența dintre Georgescu și Geoană este în marja de eroare, deci practic ei ar putea fi la egalitate (la fel în cazul lui Diaconescu și Kelemen). Pentru că Birchall a apărut cu un scor mai ridicat într-un singur sondaj (AtlasIntel), nu am inclus-o în acest clasament”, a scris profesorul clujean pe blogul său.
Cu alte cuvinte, fiecare vot devine extrem de important. Reamintim, în context, că pe lângă susținerea acordată „căsătoriilor” LGBT, candidatul USR Elena Lăsconi vrea și un referendum pentru introducerea unui așa-zis „drept la avort” în Constituție.
PNL s-a orientat pentru Lăsconi
Între timp, a explodat un „scandal” potrivit căruia, Ministerul de Interne ar fi început amendarea cetățenilor care postează mesaje pro Lăsconi pe rețelele de socializare.
USR l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul liberal Cătălin Predoiu că se foloseşte de Poliţia Română pentru „cenzurarea internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. Formaţiunea a susţinut că, înainte cu câteva ore de începerea votului, au apărut „mai multe cazuri de abuz din partea Poliţiei în multe dintre oraşele şi judeţele din România”.
Cum efectul acestui scandal este victimizarea candidatului USR, iar ministrul de interne este de la PNL, mai mulți comentatori consideră că mișcarea este menită a-i mai transfera câteva procente Elena Lăsconi, de la „revoltații” pe măsurile aplicate de MAI.