ACTUALITATEPiesa de teatru „Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele...

Piesa de teatru „Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarăului” poate fi ascultată liber, pe internet. Regia: Dan Puric

Teatrul Național Radiofonic a prezentat, marți 29 decembrie 2020, piesa „Părintele DANIIL SANDU TUDOR – Rugul Aprins în Muntele Rarăului”, spectacol în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.

Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuție: Mihai Bica, Dan Puric, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Amalia Ciolan, Alexandru Nedelcu, Daniel Tudorică, Ovidiu Cuncea, Damian Victor Oancea, Pătru Gavril, Adrian Păduraru, Beatrice Rubică, Paul Simon Esperando, Ion-Costin Manoliu. Regia de montaj: Radu Verdeș și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Muzica originală și regia muzicală: Paul Simon Esperando. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

În 2019, în cadrul proiectului Biografii, memorii, Teatrul Național Radiofonic a început o serie de spectacole-document dedicate mişcării cultural-spirituale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din Bucureşti și personalităţilor duhovniceşti care au făcut parte din aceasta. Propunerea a venit din partea lui Ion-Costin Manoliu, autorul scenariilor radiofonice după care au fost realizate spectacolele și cel care a avut ideea de a-l invita pe Dan Puric să regizeze.

Costin Manoliu mi-a dat privilegiul de a nu mă mai simți singur, în sensul că, venind spre mine cu această propunere, de fapt, a fost singurul care mi-a propus, în acest amar de ani, să fac ceva concret, artistic, pentru martiri. A fost ca un frate întru Hristos, care a adus cu el, prin aceste documente mărturisitoare, o esență a acestui popor, de care nu se mai ocupă nimeni. Și atunci, am avut sentimentul pe care îl are un porumbel, care din greșeală a intrat într-o cameră: se zbate, se zbate și nu știe pe unde să iasă. La un moment dat, o mână invizibilă deschide un geam. Și prin fereastra aceea deschisă, el se reîntâlnește cu cerul. Pentru această oportunitate, de a mă reîntâlni cu cerul românesc, îi mulțumesc lui Costin Manoliu” – spune Dan Puric.

Primele două spectacole au fost prezentate în aprilie 2019: Lumina Rugului Aprins şi Alexandru Codin Mironescu – Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii. Pe Muntele Sinai, dintr-un rug aprins care ardea şi nu se mistuia, Dumnezeu S-a descoperit lui Moise ca Eu sunt – Fiinţa. Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu, a purtat în pântece pe Dumnezeu-Fiul, fără să se mistuie. Rugul Aprins e şi Rugăciunea necurmată, care arde neîncetat inima omului în care lucrează Duhul Sfânt. O triplă semnificaţie cu trimitere la cel Unul în trei ipostasuri: Dumnezeul veşnic şi nemărginit, în care “trăim, ne mişcăm şi suntem”.

În 2020, în postul Sfintelor Paşti, a fost prezentat cel de-al treilea spectacol-document în lumina Rugului Aprins: Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins. Scenariul radiofonic alcătuit de Ion Costin Manoliu urmăreşte devenirea întru fiinţă a celui care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962: Sandu Tudor – Ieroschimonahul Daniil de la Rarău.

Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarălului, cea mai recentă înfăptuire a Teatrului Naţional Radiofonic, închinată grupului de la Antim şi mentorului său, difuzată în premieră absolută, marți, 29 decembrie 2020, de la ora 20:00, ne aduce în atenţie moştenirea duhovnicească pe care Părintele Daniil de la Rarău o lasă nouă, celor de azi, şi celor de mâine. Icoana acestui martir al neamului românesc e conturată prin scrierile şi mărturisirile sale şi întregită de cei care au fost martorii urcuşului său duhovnicesc. Între aceştia: scriitorul şi profesorul universitar Alexandru Codin Mironescu, ieromonahul Roman Braga, mitropolitul Ardealului – Antonie Plămădeală, ieromonahul Adrian Făgeţeanu şi cei cinci tineri studenţi de atunci, ucenicii săi, care l-au urmat în închisoare, în urma unui proces înscenat, dintre care, astăzi, mai trăieşte doar Nicolae Rădulescu.

Cu o zi înainte de Boboteaza anului 2021, piesa a devenit disponibilă gratuit și pe platforma Youtube.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...