Teatrul Național Radiofonic a prezentat, marți 29 decembrie 2020, piesa „Părintele DANIIL SANDU TUDOR – Rugul Aprins în Muntele Rarăului”, spectacol în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.
Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuție: Mihai Bica, Dan Puric, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Amalia Ciolan, Alexandru Nedelcu, Daniel Tudorică, Ovidiu Cuncea, Damian Victor Oancea, Pătru Gavril, Adrian Păduraru, Beatrice Rubică, Paul Simon Esperando, Ion-Costin Manoliu. Regia de montaj: Radu Verdeș și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Muzica originală și regia muzicală: Paul Simon Esperando. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.
În 2019, în cadrul proiectului Biografii, memorii, Teatrul Național Radiofonic a început o serie de spectacole-document dedicate mişcării cultural-spirituale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din Bucureşti și personalităţilor duhovniceşti care au făcut parte din aceasta. Propunerea a venit din partea lui Ion-Costin Manoliu, autorul scenariilor radiofonice după care au fost realizate spectacolele și cel care a avut ideea de a-l invita pe Dan Puric să regizeze.
Costin Manoliu mi-a dat privilegiul de a nu mă mai simți singur, în sensul că, venind spre mine cu această propunere, de fapt, a fost singurul care mi-a propus, în acest amar de ani, să fac ceva concret, artistic, pentru martiri. A fost ca un frate întru Hristos, care a adus cu el, prin aceste documente mărturisitoare, o esență a acestui popor, de care nu se mai ocupă nimeni. Și atunci, am avut sentimentul pe care îl are un porumbel, care din greșeală a intrat într-o cameră: se zbate, se zbate și nu știe pe unde să iasă. La un moment dat, o mână invizibilă deschide un geam. Și prin fereastra aceea deschisă, el se reîntâlnește cu cerul. Pentru această oportunitate, de a mă reîntâlni cu cerul românesc, îi mulțumesc lui Costin Manoliu” – spune Dan Puric.
Primele două spectacole au fost prezentate în aprilie 2019: Lumina Rugului Aprins şi Alexandru Codin Mironescu – Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii. Pe Muntele Sinai, dintr-un rug aprins care ardea şi nu se mistuia, Dumnezeu S-a descoperit lui Moise ca Eu sunt – Fiinţa. Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu, a purtat în pântece pe Dumnezeu-Fiul, fără să se mistuie. Rugul Aprins e şi Rugăciunea necurmată, care arde neîncetat inima omului în care lucrează Duhul Sfânt. O triplă semnificaţie cu trimitere la cel Unul în trei ipostasuri: Dumnezeul veşnic şi nemărginit, în care “trăim, ne mişcăm şi suntem”.
În 2020, în postul Sfintelor Paşti, a fost prezentat cel de-al treilea spectacol-document în lumina Rugului Aprins: Sandu Tudor – Floarea de Foc a Rugului Aprins. Scenariul radiofonic alcătuit de Ion Costin Manoliu urmăreşte devenirea întru fiinţă a celui care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962: Sandu Tudor – Ieroschimonahul Daniil de la Rarău.
Părintele Daniil Sandu Tudor – Rugul Aprins în Muntele Rarălului, cea mai recentă înfăptuire a Teatrului Naţional Radiofonic, închinată grupului de la Antim şi mentorului său, difuzată în premieră absolută, marți, 29 decembrie 2020, de la ora 20:00, ne aduce în atenţie moştenirea duhovnicească pe care Părintele Daniil de la Rarău o lasă nouă, celor de azi, şi celor de mâine. Icoana acestui martir al neamului românesc e conturată prin scrierile şi mărturisirile sale şi întregită de cei care au fost martorii urcuşului său duhovnicesc. Între aceştia: scriitorul şi profesorul universitar Alexandru Codin Mironescu, ieromonahul Roman Braga, mitropolitul Ardealului – Antonie Plămădeală, ieromonahul Adrian Făgeţeanu şi cei cinci tineri studenţi de atunci, ucenicii săi, care l-au urmat în închisoare, în urma unui proces înscenat, dintre care, astăzi, mai trăieşte doar Nicolae Rădulescu.
Cu o zi înainte de Boboteaza anului 2021, piesa a devenit disponibilă gratuit și pe platforma Youtube.