luni, aprilie 28, 2025
ACTUALITATECutremur resimțit puternic în județul Arad. Mărturii din zonă: S-a simțit ca...

Cutremur resimțit puternic în județul Arad. Mărturii din zonă: S-a simțit ca o explozie, o bubuitură / Localnicii se întreabă dacă nu este vorba despre explorările de gaze

spot_img

Un cutremur puternic, de 5,2 grade pe scara Richter, s-a produs marți, 6 iunie, în zona de vest a țării, fiind resimțit puternic în județul Arad.

Seismul s-a simțit și-n județele Timiș, Cluj, dar și în țările vecine, Serbia și Ungaria. Cutremurul a avut loc la ora 20:26, la o adâncime de 5,6 kilometri. Deși au căzut câteva cărămizi, nu au avut loc pagube materiale însemnate.

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate”, a spus directorul INFP, Constantin Ionescu, la Digi24.

După acest seism, au existat 13 replici, după cum a explicat INFP.

Reamintim că aceste cutremure nu sunt primele în zona Aradului, în dată recentă. Seisme în Arad au avut loc și în mai, tot la adâncime redusă.

Mihai Diaconescu, cercetător științific la INFP, a spus că aceste cutremure sunt cauzate „de dată de împingerea microplăcii adriatice spre nord și rotirea spre est, concomitent”.

Cu toate acestea, localnicii nu cred în cauzele naturale ale cutremurelor. Două mărturii intrate în posesia R3media, una din județul Timiș și una din județul Arad, susțin că înainte de cutremur, s-a simțit ca o explozie.

„Înainte de zgâlțâială am simțit o bubuitură, ca o explozie și apoi ne-am cutremurat”, ne-a declarat un cititor din Variaș, județul Timiș.

„A fost ceva înainte de cutremur, ca o undă de șoc. Așa am simțit. Vă rugăm să cercetați dvs”, a foste un mesajul primit de redacție de la o altă persoană, de data aceasta din Felnac, județul Arad.

Interesant este că publicația Glasul Aradului a publicat un material în care afirmă că mai mulți cetățeni din municipiul Arad discută despre faptul că aceste cutremure, apărute în ultima vreme în Arad, ar fi legate de exploatările de gaze din zonă.

Publicația citează o sursă care afirmă că în 2015, Panfora Oil & Gas, o firmă înregistrată în România, dar subsidiară a MOL Group, a cerut mai multor proprietari de terenuri de la graniță să îi permită să facă prospecțiuni pe parcelele lor. Oamenii, crezând că firma doreşte să exploateze gazele de șist, au refuzat.

După câţiva ani aceeaşi firmă a reușit să cumpere nouă hectare de teren în zonele Curtici și Dorobanți şi a început formalităţile pentru obţinerea autorizaţiilor de mediu şi de urbanism în vederea pornirii lucrărilor de explorare, conform sursei citate.

Cutremurele din Arad seamănă leit cu seismele din Gorj, de la începutul anului. Și acolo, o zonă necunoscută pentru activitatea seismică, a fost zguduită de peste o mie de cutremure. Ca și în Arad și acestea au fost la mică adâncime.

Ca și în cazul Aradului, au existat mărturii de la localnici care afirmă că au auzit explozii sau sunetele unei detonări, înainte de cutremur.

Un fost ministru a afirmat că cutremurele din Gorj au fost cauzate de exploatările OMV. Recent, OMV tocmai a anunțat că a finalizat „achiziția datelor seismice” în zona Olteniei.

Autoritățile au ignorat această variantă.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE