joi, februarie 22, 2024
OPINIIPetrache Poenaru, haiduc pandur, inventator, secretarul lui Tudor Vladimirescu și primul român...

Petrache Poenaru, haiduc pandur, inventator, secretarul lui Tudor Vladimirescu și primul român care a călătorit cu trenul

Petrache Poenaru s-a născut la data de 10 ianuarie a anului 1799, în Benești, județul Vâlcea și a trecut în lumea de apoi la data de 2 octombrie a anului 1875, în București. Petrache Poenaru a fost un mare patriot, pedagog, inventator, inginer și matematician, membru titular al Academiei Române. Puțină lume știe faptul că, Petrache Poenaru a fost în tinerețe secretarul personal al lui Tudor Vladimirescu și a plecat la rugămințile marelui revoluționar să studieze la Viena, iar apoi la Paris, unde a studiat filologia și științele tehnice.

În timpul studiilor brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul: „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală (plumeportablesans fin, quis’alimenteelle-mêmeavec de l’encre – peniță portabilă fără sfârșit, care se alimentează singură cu cerneală”).

Un alt lucru interesant. La data de 15 septembrie 1830, în Anglia se deschide prima cale ferată din lume, care va face legătura între Liverpool și Manchester. La data de 27 octombrie 1831 Petrache Poenaru consemna, printre altele:„Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi…”. A fost unul dintre organizatorii învățământului național românesc, fondatorul Colegiului Național Carol I din Craiova. Iar, ulterior, revenind în țară după călătorii și studii tehnice, patriotul român s-a implicat în și mai multe domenii, legate de învățământ, administrație și inovație. Între anii 1834 – 1836 a insistat și militat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal în Muntenia. Împreună cu alți oameni de seamă a contribuit la înființareaȘcolii de Agricultură, în anul 1835, la Pantelimon. Din poziția de membru al Eforiei Școlilor Naționale în anul 1850, Poenaru devine co-fondator al Școlii de Poduri și Șosele (actuala Universitate de Construcții din București). În anul 1870, spre sfârșitul vieții sale, Poenaru a fost ales membru al Academiei Române. În discursul de recepție la primirea în Academia Română, Poenaru a susținut și faptul că, cele 5 luni pe parcursul cărora a fost pandur și haiduc i-au schimbat complet destinul și că va păstra toată viața în inimă acele clipe mărețe.Foaia de propagandă a armatei lui Tudor Vladimirescu, apărută la inițiativa lui Poenaru, a însemnat nu numai primul ziar românesc de propagandă, așa după cum ne demonstrează și numele, dar și unul dintre primele exemple din istoria presei scrise din România de prezentare corectă a idealurilor revoluționare ale lui Tudor.

Petrache Poenaru a participat la Revoluția de la 1848 și a făcut parte din Comisia pentru liberarea robilor. A semnat P. Poenaru pe primul comunicat al comisiei, din 12 iulie 1848, alături de Iosafat Snagoveanul și Cezar Bolliac (document original la Muzeul Național de Istorie a României). Din anul 1856 a fost venerabilul unei loji masonice bucureștene, fapt de care ne putem convinge și din imaginile cu el din epocă, imagini în care marele patriot Poenaru ține mâna dreaptă parțial „cufundată” sub veșminte, fiind vizibil că a fost un mare francmason. Petrache Poenaru devine și un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Câți români cunosc aceste informații referitoare la marele patriot și erou național Petrache Poenaru? Românii nu cunosc trecutul deoarece cozile de topor ale altor puteri doresc ștergerea istoriei, pentru a putea înlănțui din nou poporul român. Dacă poporul nostru și-ar cunoaște adevărata istorie nu ar mai accepta să fie desconsiderat, marginalizat și exploatat, printre multe altele. Dacă poporul român și-ar cunoaște adevărata istorie ar avea de pierdut un singur lucru, lanțurile.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE