marți, aprilie 23, 2024
ACTUALITATEÎn timp ce Rusia a oprit livrările de gaze spre Occident, zeci...

În timp ce Rusia a oprit livrările de gaze spre Occident, zeci de vapoare cu GNL așteaptă pe mare, în largul Europei, pentru că nu au unde să-și descarce gazul

Câteva zeci de tancuri încărcate cu gaze lichefiate așteaptă în largul coastelor Spaniei din cauză că nu pot să obțină sloturi pentru a-și descărca marfa, ceea ce i-a făcut pe operatorii de rețea din Spania să avertizeze că ar putea să suspende operațiunile de descărcare pentru a face față acestei „situații excepționale”, transmite Reuters, citată de Agerpres.

După ce Rusia a redus treptat livrările de gaze spre Occident, regiunea a trebuit să își găsească surse alternative de aprovizionare, inclusiv cu gaze lichefiate, însă venirea simultană a mai multor cargouri de gaze lichefiate a scos la lumină capacitatea limitată de „regazificare” a Europei, în condițiile în care facilitățile care transformă gazele lichefiate înapoi în gaze operează la capacitate maximă.

Dacă aceste cozi nu se vor scurta prea curând, tancurile încărcate cu gaze lichefiate ar putea căuta alte porturi în afara Europei pentru a-și descărca marfa.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit unor surse din apropierea acestei situații, în prezent sunt peste 35 de tancuri încărcate cu gaze lichefiate care stau la coadă în largul coastelor Spaniei și în jurul Mediteranei, numai în largul portului Cadiz fiind ancorate cel puțin opt nave.

Aceasta în condițiile în care Spania oferă în această săptămână doar șase sloturi la terminalele sale de regazificare, adică mai puțin de o cincime din numărul de nave care stau la coadă în largul coastelor.

Într-un comunicat publicat luni seara, și intitulat „declararea stării de situație excepțională”, operatorul rețelei naționale de conducte de gaze din Spania, Enagas, a informat că ar putea fi nevoit să refuze descărcarea de gaze lichefiate din cauza supracapacității de la terminalele sale. Compania a adăugat că gradul de ocupare la instalațiile de regazificare din Spania ar urma să rămână la un nivel ridicat cel puțin până la începutul lunii noiembrie.

Potrivit surselor citate de Reuters, în paralel există și alte vase încărcate cu gaze lichefiate care sunt ancorate în apropierea altor țări europene ceea ce înseamnă că alte zeci de tancuri așteaptă să descarce marfa.

„Vedem un număr mare de nave care așteaptă în largul coastelor din sudul Spaniei sau în Mediterana, precum și unele cargouri care așteaptă în largul Marii Britanii”, a spus Alex Froley, analist la firma de cercetare de piață ICIS.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Lipsa de instalații de regazificare sau de conducte care să facă legătura între țările care au aceste facilități și alte piețe europene face ca toate aceste gaze lichefiate care așteaptă în largul Europei nu poată fi utilizate. Blocajele au fost agravate de cererea redusă din partea clienților industriali, pe măsură ce economia Europei încetinește, dar și de consumul intern sub așteptări din Spania, grație unor temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă.

Alex Froley a spus că un alt motiv pentru cozile mari este acela că prețurile sunt așteptate să crească odată cu venirea iernii, când crește și cererea de încălzire, așa că unii proprietari de gaze lichefiate așteaptă să vadă dacă pot să își vândă marfa la prețuri mai mari, astfel încât să poată acoperi costurile suplimentare generate de faptul că navele stau în așteptare în largul coastelor.

Săptămâna aceasta liderii Franței, Germaniei, Spaniei și Portugaliei au programată o întâlnire la care vor încerca să ajungă la un acord cu privire la conducta MidCat, care ar transporta gaze din Spania spre centrul Europei, conform E-nergia.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE