joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEPatriarhul Daniel propune o rugăciune pentru pace pe care o putem spune...

Patriarhul Daniel propune o rugăciune pentru pace pe care o putem spune fiecare dintre noi

Patriarhul României, PF Daniel, propune o rugăciune specială pe care o putem rosti pentru a încetarea războiului din Ucraina, informează Basilica.

De asemenea, PF Daniel propune o serie de cereri pentru pace, ce pot fi incluse în slujbele bisericești, notează sursa citată.

Textul acestora a fost propus de Departamentul Carte de cult al Editurilor Patriarhiei Române și urmează a fi înaintat spre aprobare Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Rugăciune

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce ești Izvorul vieții și al păcii în cer și pe pământ, revarsă harul păcii Tale în lumea tulburată de război și de ură. Stinge neînțelegerile și învrăjbirea dintre oameni și revarsă în inimile tuturor smerenia, pacea și bunătatea. Liniștește pe cei războinici și dăruiește-le înțelepciune. Dăruiește ajutor celor suferinzi, ocrotire celor refugiați sau pribegi și mângâiere celor înstrăinați și întristați, iar nouă tuturor dăruiește-ne voința și puterea de a ajuta cu toată inima pe semenii noștri care suferă din pricina războiului. Cel ce ai spus: Fericiți sunt făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema!, învață-ne să căutăm dobândirea păcii inimii și a păcii între oameni și între popoare, deoarece în inima în care se află pacea, nu mai este vrajbă, iubire de stăpânire sau frică, ci mângâierea Duhului Sfânt, iubire de Dumnezeu și de semeni. Pentru aceasta, cu smerenie ne rugăm Ție, Hristoase Dumnezeule, pentru pacea dintre oameni în fiecare țară, pentru pacea dintre popoare și pentru buna așezare a întregii lumi, ca să viețuim în bună înțelegere și să putem lucra fără împiedicare faptele plăcute Ție, slăvind iubirea de oameni a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin

La Ectenia mare, se pot adăuga și aceste cereri speciale:

Pentru ca să dezrădăcineze ura, învrăjbirea și dorința de stăpânire din inimile celor ce asupresc pe cei nevinovați, să aducă între ei dragostea nefățarnică, înțelegerea și împreună-viețuirea pașnică, și să înceteze războiul, tulburarea și suferințele oamenilor, Domnului să ne rugăm.

Pentru ca să-i izbăvească de strâmtorare pe cei asupriți de năvălirea oștirilor, iar pe asupritori să-i întoarcă de la rău și să-i îndrepteze spre pace și dragoste, încât nimeni să nu piară, iar pacea să o sălășluiască pe pământ, spre bucuria Bisericii și a poporului Său, Domnului să ne rugăm.

La Ectenia întreită, se pot adăuga și aceste cereri speciale:

Plângere cu vărsare de lacrimi, jale și mâhnire adâncă ne-a cuprins pe noi, Doamne, din pricina suferințelor aduse de război semenilor noștri. Pentru aceea, către Tine, Dumnezeu nostru, cu inimă smerită strigăm: Contenește, ca un milostiv, suferința aceasta, iar frica ce ne-a cuprins să ne fie spre pocăință, și degrab izbăvește pe toți de orice nedreptate, asuprire și prigoană, ca în pace să viețuim după voia Ta. Ne rugăm Ție, Celui grabnic spre ajutor și tare în apărare, auzi-ne și ne miluiește.

Caută din înălțimea sfântului Tău lăcaș, Doamne, Dumnezeul nostru, și, ca un bun și iubitor de oameni, vezi primejdia morții care amenință pe poporul Tău și vino degrab și-l scoate din toată asuprirea și umilirea. Oprește războiul nimicitor de vieți și de case, dăruiește pocăință asupritorilor, mângâie pe cei cuprinși de durere, călăuzește pe cei pribegi și sădește pacea și binecuvântarea în inimile robilor Tăi. Ne rugăm Ție, auzi-ne și ne miluiește.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

 1. nu mai cita aiurea din Biblie, dupa tine si Sfantul Stefan cel Mare e vinovat ca a scos sabia la turci si pe multi i-a ucis, si ca nu i-a primit cu pachete la granita cum facem acum.
  Stiu, unii vor spune ca erau razboaie de aparare dar nici turcii nu puteau arunca iataganele de la istanbul cum se pot trimite acum rachete, deci e mult mai greu de definit ce inseamna razboi defensiv azi.

  Apoi, orice om poate gandi cum e Romania gradina MD cu cateva zeci de mil de avorturi dupa 89. Romanii se cred ortodocsi dar de fapt traiesc intr-un univers paralel.
  Apoi sa stiti ca la razboi mor numai oameni vinovati, caci don cauza pacatelor s- a pornit urgia. Unde e cererea de iertare?

 2. pacea nu e scopul absolut, depinde ce fel de pace vrem. pacea de pana acum, in pacate? asta nu este pacea cea buna. Si in sodoma si gomora era pace. Domnul insusi a spus ca nu a venit sa aduca pacea, in sensul ca cei ce fac voia raului ii vor razboi pe crestini, din ura nemasurata. Pr Daniel de ce nu s-a rugat si pt pacea irakienilor, a sarbilor a sirienilor etc? nu erau tot oameni, chipul Domnului? Sa fii corect politic inseamna sa fii incorect fata de Dumnezeu. maine poimaine o sa ne puna sa il pomenim si pe papa daca se cere la tv.

 3. Am propus și eu, ca mirean, un text:
  Rugăciune la vreme de război
  Author: Mihai Floarea Published Date: feb. 25, 2022 Leave a Comment on Rugăciune la vreme de război

  Sfîntă Treime, îngăduind începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Te rog să ai grijă de românii din țara vecină, scăpîndu-i de moartea năpraznică. Luminează, Tată Ceresc, pe conducătorul rus care a vizitat Athosul, fă-l să-și amintească de rugăciunile la care a luat parte cu acele prilejuri, de convorbirile pe care le-a avut cu călugării și de legile milenare ale ortodoxiei, între care SĂ NU IEI NUMELE DOMNULUI DUMNEZEULUI TĂU ÎN DEȘERT, SĂ NU POFTEȘTI NIMIC DIN CE ESTE AL APROAPELUI TĂU, dar mai ales SĂ NU UCIZI sînt esențiale pentru dobîndirea mîntuirii personale. Ajută-l, deci, să înțeleagă primejdia de moarte în care se află, fiind răspunzător de fiecare om ucis în această năvală decisă de el asupra unei țări cu locuitori în majoritate creștini.

  Doamne Iisuse Hristoase, Care ai învățat pe ucenici și pe apostoli că „toţi cei ce scot sabia de sabie vor pieri“ (Matei 26, 52), trimite Arhanghelii, Îngerii și Sfinții Tăi să le amintească tuturor militarilor aflaţi în oastea rusă să refuze distrugerile locuințelor oamenilor nevinovați și să evite uciderile fratricide pentru care vor da socoteală personală dinaintea Ta.

  Duhule Sfinte, Mîngîietorule, Care ai coborît la Cincizecime în chip de limbi de foc, învățînd Adevărul pe cei ce aleg Calea spre Viață, Te rog să le dai conducătorilor celor două țări gîndul întîlnirii cît mai repede pentru a hotărî soluții politico-strategice fără noi vărsări de sînge omenesc și fără alte distrugeri.

  Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Te rog să-i ocrotești pe românii din Bucovina și din Maramureș de războiul văzut, iar pe noi toți să ne aperi de efectele speculațiilor financiare, de lipsurile și de nevoile care pot decurge din pricina acestui conflict armat apropiat de granițele României – Grădina Ta.

  Slavă Tatălui, Fiului și Sfîntului Duh! Amin!

  24 făurar 2022

 4. Noapte buna!Esti doar un argat al sistemului ,un afacerist,nu mai reprezinti Biserica Ortodoxa si comunitatea de crestini ortodocsi.O retragere onorabila poate ti-ar ,mai spala din pacate.Numai Dumnezeu hotaraste asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE