luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATEPartidul de guvernământ al Poloniei va propune restrângerea imunității parlamentare

Partidul de guvernământ al Poloniei va propune restrângerea imunității parlamentare

Partidul de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), a decis să propună o modificare a constituției Poloniei pentru a limita imunitatea atât pentru parlamentari, cât și pentru judecători, informează Rmx.news.

PiS va propune ca parlamentarii și judecătorii să fie urmăriți penal pentru orice presupusă încălcare a legii și vor avea imunitate doar pentru consecințe materiale ale deciziilor legislative pe care le iau.

Conform noii propuneri, parlamentarii nu ar mai avea imunitate pentru conducerea în stare de ebrietate, furt sau orice alt caz care implică urmărirea penală. Cu toate acestea, parlamentarii vor avea în continuare imunitate pentru declarațiile din parlament, pentru modul în care votează și pentru legislația pe care o susțin atât pe durata cât și după încheierea mandatului lor.

Schimbarea constituției este un proces dificil în Polonia. Orice propunere trebuie să atragă două treimi din numărul total al parlamentarilor, cu un cvorum de cel puțin jumătate dintre parlamentarii prezenți și votanți, precum și o majoritate a senatorilor. Prin urmare, este de neconceput ca vreo propunere să poată fi adoptată fără sprijinul opoziției.

Întrebat dacă partidul de guvernământ s-a consultat cu opoziţia cu privire la propunerea lor, liderul grupului, Ryszard Terlecki, a spus că partidul de guvernământ este convins că opoziţia va sprijini reducerea abuzurilor evidente ale imunităţii.

Liderul opoziției, Donald Tusk de la Platforma Civică, a spus că nu a fost niciodată în favoarea imunității parlamentare oficiale și că parlamentarii ar trebui să se confrunte cu consecințele încălcării legilor; cu toate acestea, a considerat că această propunere este prea aproape de alegeri și că ar trebui introdusă doar în următorul mandat.

Alți politicieni din opoziție au declarat că nu au încredere în PiS și că nu vor sta la masă cu partidul de guvernământ pentru a delibera asupra schimbării constituției.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate