joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEParlamentul European solicită revizuirea tratatelor UE: eliminarea unanimității în domenii cheie precum...

Parlamentul European solicită revizuirea tratatelor UE: eliminarea unanimității în domenii cheie precum apărarea și sănătatea

Parlamentul European (PE) le-a solicitat joi statelor UE să convoace o convenție pentru reformarea tratatelor europene pentru a obține, printre alte schimbări, eliminarea regulii votului unanim al statelor membre în adoptarea anumitor decizii în Consiliul UE și acordarea dreptului de inițiativă legislativă pentru PE, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-o rezoluție adoptată cu 355 de voturi pentru, 154 împotrivă și 48 de abțineri, eurodeputații precizează articolele din tratate pe care le doresc revizuite.

Rezoluția enunță ca obiectiv „consolidarea capacității de acțiune a UE” prin revizuirea procedurilor de vot sau „adaptarea competențelor atribuite UE” în domenii precum sănătatea, energia, apărarea și politicile economice și sociale. Aici este vorba despre eliminarea obligativității votului unanim, în anumite „zone cheie”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că dacă se dorește ca UE să se miște mai repede în domenii precum „sănătatea” și „apărare”, ar trebui să se renunțe la votul în unanimitate.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„De exemplu, am argumentat mereu că votul în unanimitate pe anumite domenii cheie, pur și simplu nu mai are sens. Dacă dorim să fim capabili să ne mișcăm mai repede. Dacă dorim ca UE să se miște mai repede, în anumite domenii cheie precum apărarea sau sănătatea – pe baza experienței ultimilor doi ani – și dacă dorim să îmbunătățim felul în care funcționează democrația noastră.

Ideea e că ne-ați spus unde vreți ca această Europă să meargă. Și acum ne revine nouă sarcina să apucăm calea cea mai directă, fie prin folosirea la maximum a limitelor a ceea ce putem face în cadrul tratatelor existente sau da, chiar prin schimbarea acestor tratate dacă e nevoie”, a declarat von der Leyen.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Majoritatea polonezilor doresc ca regula Uniunii Europene ce impune unanimitatea în luarea deciziilor importante să se păstreze, arată ultimul sondaj.

Totodată, europarlamentarii mai cer consolidarea articolului prin care pot fi disciplinate acele state membre acuzate că încalcă valorile europene, pentru „a preciza constatarea și consecințele” acestor încălcări.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

State cu guvernări conservatoare, precum Polonia, Ungaria sau Slovenia au fost deja sancționate disciplinare, pentru că nu s-au aliniat la „valorile europene”. Polonezii și slovenii au fost singurele state europene care au susținut Ungaria în dezbaterea privind „drepturile LGBT”.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a spus, în urmă cu un an, că Ungaria nu mai are ce căuta în Uniunea Europeană, din cauza legii care interzice promovarea homosexualității și a transgenderismului în fața minorilor.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu această rezoluție adoptată de PE, statele membre urmează să decidă prin majoritate calificată la un summit, probabil la cel din 23-24 iunie, dacă lansează convenția pentru reforma tratatelor. Respectiva convenție reunește reprezentanți ai statelor membre, ai parlamentelor naționale, Parlamentului European și Comisiei Europene pentru a elabora o propunere pentru un nou tratat al UE, pe care în final toate statele membre vor trebui să-l aprobe în unanimitate pentru a fi adoptat.

Într-un raport separat, eurodeputații au cerut revizuirea tratatelor UE pentru a acorda Parlamentului European „dreptul general și direct de a iniția legislație”, invocând că PE este „unica instituție a Uniunii aleasă prin sufragiu direct” și o „instituție care reprezintă vocea cetățenilor în procesul decizional al Uniunii”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Un drept de inițiativă general și direct [pentru Parlamentul European] ar consolida și mai mult legitimitatea democratică a Uniunii, le-ar da putere [decizională] cetățenilor Uniunii și ar reflecta evoluția de-a lungul timpului a competențelor Uniunii și a instituțiilor sale către o democrație europeană mai puternică”, susțin eurodeputații.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. drogatzii care au propus asta vor să împartă UE în organizație care are state ce pot fi ascultate și state care nu contează? așa a început nazismul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE